AKTUALIZACE: Odpoledne přišly další zprávy od důvěryhodných zdrojů. Zaměřují se na pozdější vydání fyzických edic a delší čekání na verze pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Více zde.

PŮVODNÍ ZPRÁVA: V pátek studio Rockstar Games přestalo chodit kolem horké kaše a po všelijakých spekulacích a víceméně důkazů oficiálně oznámilo Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition. Remasterovaná trilogie GTA 3, GTA: San Andreas a GTA: Vice City se k hráčům dostane ještě v letošním roce, tedy v době 20. výročí GTA 3. Jaká ale bude její cena?

Internetový obchod Base.com jako první otevřel předobjednávky kolekce. Podle něj se budou verze pro novou generaci konzolí prodávat za 79,99 eur (cca 2035 Kč), zatímco verze pro PS4, Xbox One a Nintendo Switch klesnou na 69,99 eur (cca 1781 Kč). V případě dolarů se bavíme o cenách 70 a 60.

Rockstar cenu zatím nekomentoval. Pokud se oficiálně potvrdí, nepochybně se o ní bude diskutovat: mluvíme sice o kolekci se třemi remasterovanými a vylepšenými hrami, ale z hlediska hratelnosti mohou hráči namítat, že se jedná o poměrně zastaralé hry.

Je otázkou, jak to celé bude. Dřívější spekulace tvrdily, že trilogie se bude prodávat pouze digitálně. Stejně tak nevíme, zda bude možné jednotlivé díly koupit samostatně.

Vydavatelská společnost Take-Two už dříve zvedla cenu her pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S. V tomto případě se ale jedná o remaster, nikoli o zcela nový projekt. Náklady na vývoj jsou tedy výrazně odlišné, i když celá trilogie má přejít na Unreal Engine.

Ostatně, NBA 2K21 od 2K Sports (divize spadající pod Take-Two) byla první hrou nové generace, jejíž cena byla stanovena na 70 dolarů. Generální ředitel Take-Two, Strauss Zelnick, obhajoval rozhodnutí takto: „Myslíme si, že vzhledem k hodnotě, kterou zákazníkům nabízíme... a k tomu, jaký zážitek si mohou dopřát pouze na těchto konzolích nové generace, je cena oprávněná.“

Za 70 dolarů začala své PS5 hry prodávat také Sony, například Demon’s Souls a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales Ultimate Edition.

Otázka na vás, jakou cenu byste si za Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition představovali?

Než se rozloučíme, tak insider Tom Henderson tvrdí, že trilogie GTA vyjde 11. 11. 2021. Tohle je datum, kdy před obkladem měly spatřit světlo světa next-gen verze Grand Theft Auto 5. Ty jsou nyní naplánovány na březen 2022. K oznámení tohoto data má podle Hendersona dojít v pátek 22. 10., tedy v den, kdy nezapomenutelné GTA 3 bude slavit 20. výročí.