Společnost Sony v pátek zveřejnila podrobnosti o zpětné kompatibilitě PlayStation 4 her na PlayStationu 5 a zveřejnila i seznam nepodporovaných her. Těch je naštěstí pouze 10 a jde o menší tituly, které nebudou hráče tolik bolet. Nyní se dozvídáme, jak to bude s hrami, které jsme získali v rámci předplatného.

Dobrá zpráva, všechny hry, které jsou a byly v nabídkách PlayStation Plus z PS4, budou kompatibilní s novou generaci konzole. To samé se týká služby PlayStation Now. Ta u nás bohužel stále není dostupná. Stačí tedy mít aktivní předplatné PS Plus, stáhnout si hru do PS5 a můžete hrát.

Díky funkci Game Boost budou PS4 hry na PS5 fungovat lépe. Kupříkladu tvůrci Ghost of Tsushima potvrdili, že jejich samurajská akční adventura poběží při 60 snímcích za sekundu. Přitom na PS4 je to 30fps. Určitou roli sehraje také rychlý SSD disk. Ten má eliminovat dlouhé čekání na nahrání hry, ať už jde o její spuštění, nebo čekání na návrat do hry po smrti hlavního hrdiny. V některých případech bude vylepšeno i rozlišení.

PlayStation 5 bude kompatibilní s drtivou většinou her z PS4. Sony mluví o 99 procentech her, ale současně upozorňuje na neočekávané problémy, které se mohou objevit. Pro hraní PS4 her na PS5 je doporučován ovladač DualShock 4, zatímco u PS5 her je potřeba nový DualSense - bez něj si PS5 hry nezahrajete.

Připomeňme ještě PlayStation Plus Collection. Sony v rámci PS Plus na PS5 nabídne kolekci s výběrem nejlepších exkluzivit a multiplatformních her z PlayStationu 4. Tyto tituly definovaly současnou generaci konzole.

V kolekci najdete exkluzivity jako God of War, Bloodborne, Uncharted 4, Ratchet & Clank, Days Gone, Until Dawn, inFAMOUS: Second Son, The Last Guardian, The Last of Us Remastered a Persona 5. Z multiplatformních her potom Monster Hunter World, Final Fantasy XV, Fallout 4, Mortal Kombat X, Detroit: Become Human, Battlefield 1, Batman: Arkham Knight a Resident Evil 7.