Akciový trh je tak komplexní místo, že bychom mohli jeho vysvětlováním strávit hodiny a stejně bychom těžko popsali celou problematiku, která se nyní kolem GameStopu děje. Tento americký gigant, dlouhověký prodejce elektroniky, a hlavně videoher je ovšem v úpadku. Nejen kvůli koroně, ale taky kvůli svému přístupu k zákazníkům, kdy se hodně bránil online inovacím. Začátkem roku 2021 to vypadalo, že GameStop zkrachuje úplně. Jenže se tak nejen, že nestalo, ale ještě na Wall Street vytvořila parta lidí z Redditu pořádný rozruch.

Nová škola vs. stará škola, amatéři vs. profesionálové, rebelové vs. matadoři. Tak by se dala popsat situace kolem amerického maloobchodu s videohrami a elektronikou, kterou způsobili studenti a mladí lidé mimo obor a překvapili tím zkušené kravaťáky z Wall Street. Akcie GameStopu totiž za necelý půlrok vzrostly přibližně třicetkrát, přitom firma musela v loňském roce uzavřít téměř 500 svých poboček z více než 5 500 prodejen, aby zmírnila dlouhodobě narůstající ztrátu. Investorům dluží téměř půl miliardy dolarů (10,8 miliardy korun) a očekávala další propad svých akcií. On se ale stal pravý opak!

Před rokem stála jedna akcie GameStopu čtyři dolary a naděje na lepší zítřky společnosti se upínaly k zázraku, kupříkladu k nové generaci konzolí a ústupu globální pandemie koronaviru. PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S je ale všeobecně nedostatek, hráči začínají stále více nakupovat digitální verze her a covid-19 řádí dál. I přesto akcie GameStopu vzrostly a na konci minulého roku se prodávaly za 40 dolarů. Nyní je to 305 dolarů a ve středu 27. ledna 2021 zaznamenal obchod nárůst hodnoty o neuvěřitelných 134 procent. Včerejší maximum bylo 469,39 dolarů za akcii.

Za vše může početná a populární skupina WallStreetBets na Redditu. Miliony mladých lidí se dohodlo, že vyženou cenu akcií nahoru a začali se ve velkém zajímat o opce na akcie krachujícího GameStopu, aby obchod “zachránili”. Tímto právem na koupi/prodej akcií vyhnali cenu do nebeských výšin. V tomto případě se dá mluvit o manipulaci s trhem. Podobné kroky učinila skupina i u firem BlackBerry, Macy's a AMC (což je síť kin, která také zažila dvojnásobný nárůst cen akcií).

Situaci nepomohl ani Elon Musk; zakladatel společnosti SpaceX a automobilky Tesla. Ten totiž kroky skupiny WallStreetBets podpořil, což se také promítlo do ceny akcií a některé obchodní platformy TD Ameritrade a Robinhood omezují obchodování s akciemi GameStopu a AMC.

Více vám vysvětlíme ve videu (úplně nahoře).