Nejnovější díl ze série arkádových rallye závodů, které se prezentují pod jménem DiRT, se k nám pomalu blíží. Tentokrát za názvem najdeme číslovku pět a podle toho to taky vypadá. Dnes se blíže podíváme na online část DiRT 5, kde změříte své síly s hráči z celého světa.

Vývojáři se zmínili, že se nechali inspirovat svými staršími tituly, jako je například DiRT 2 nebo DiRT 3. Oba díly přinesly nějaká inovativní a zábavná vylepšení online části. DiRT 5 se pokusí skombinovat u fanoušků oblíbené části multiplayeru s novými nápady a vymoženostmi.

Hned jako první se nám vrací Party režim. Ten s sebou nese řadu zábavných módů, které si užijete až ve dvanácti hráčích. Každý z módů má jiný cíl, který vám zaručí vítězství a odehrává se na speciálních mapách uzpůsobených pro daný režim.

Jedním z Party módů je režim Vampire. Na začátku tohoto závodu je vybráno jedno auto, které se stane upírem. A takové auto netouží po ničem jiném než po krvi! To znamená, že jakmile se dotkne jiného auta, nasosá se čerstvé krve a promění dotyčné auto na dalšího upíra. Takhle to pokračuje dále, dokud nejsou ze všech aut upíři nebo nedojde k východu slunce.

Hned jako další je tu režim King. V něm nepůjde o nic jiného než udržet si korunu co nejdéle ve svém vlastnictví. Na začátku hry se na mapě objeví dvě koruny, seberete ji a pokud ji máte jako poslední na "hlavě", získáte body. Avšak pokud se vás během závodu někdo dotkne, korunu vám samozřejmě sebere. Vítěz je poté určen počtem bodů.

Posledním z představených režimů pro Party je Transporter. V něm bude vaším hlavním cílem sebrat určité předměty a dovést je na dané místo na mapě. Avšak jak tomu bylo u režimu King, i zde můžete o svůj cenný náklad přijít. A čím déle budete předmět převážet, tím více bodů získáte. A vítězem se samozřejmě stává ten s nejvíce body.

Pokud dáváte přednost klasickému závodění, nemusíte se vůbec strachovat. V Codemasters mysleli i na vás a umožní vám zazávodit si na všech lokacích, které naleznete v singleplayeru. Přidejte k tomu nálož aut, ze kterých si můžete vybrat, plus také nějaké ty eventy a máte o zábavu postaráno. V klasických závodech změříte své síly proti jedenácti protivníkům, a to i s těmi, kteří budou hrát na konzoli jiné generace. DiRT 5 totiž bude podporovat cross-gen hraní již při vydání.

Za zmínku také stojí, že vaše výhry v onlinu budou patřičně odměněny. Za obstojné umístění získáte nějakou tu herní měnu či rovnou specifický dárek. Měna se bude dát využít k zakoupení předmětů, které zkrášlí váš profil, nebo k pořízení nálepek pro vaše káry.

DiRT 5 vychází už 6. 11. pro PC, Xbox One a PlayStation 4. Pokud máte zakoupenou Amplified edici hry, budete mít přístup k DiRT 5 o tři dny dříve. Verze pro Xbox Series X/S se k vám dostane 10. 11. a pro PlayStation 5 potom 12. 11.