Uniklá mapa vydání procesorů potvrzuje příchod jedenácté generace procesorů Intel mezi první a druhou čtvrtinou roku 2021.

Jedenáctá generace přinese novou architekturu procesoru „Rocket Lake-S“ (RKL). Ta je postavena na předchozí „Comet Lake-S“ architektuře. S jedenáctou generací přijde i podpora PCIe 4.0. Nové procesory budou s největší pravděpodobností kompatibilní se základními deskami pro předchozí generaci. Novou architekturu RKL budou využívat jen „high-end“ procesory. Řady nižší třídy, jako je Core i3, Pentium atd., budou využívat vylepšenou architekturu minulé generace.

Jak nový Core i9, tak i nový Core i7 budou sdílet stejnou konfiguraci osmi jader a šestnácti vláken, rozdíl mezi nimi bude ve frekvencích. Jader i vláken je sice méně než u současné generace, ale právě z výhod redukce jejich počtu chce pravděpodobně Intel čerpat. Velká část procesů a aplikací totiž neumí pracovat s více vlákny, a právě výkon jednotlivých vláken by potom mohl Intelu pomoct v porovnání s AMD, které, ač s vyššími počty vláken a jader, nemusí vždy dosáhnout lepších výsledků.

Core i5 si zachová stejný počet jader i vláken, je to ale nejlevnější procesor, který s jedenáctou generací dostane RKL. Všechny levnější procesory si zachovají nejen počty jader a vláken, ale i již zmíněnou architekturu Comet-Lake. 

Přečtěte si také: Intel rozšiřuje 14. generaci desktopových procesorů: Přichází 65W a 35W modely
ProcesorJádra a vláknaMezipaměťFrekvence ?
Core i98 jader, 16 vláken16MB-
Core i78 jader, 16 vláken16MB2,5GHz -> 4,9GHz
Core i56 jader, 12 vláken12MB2,6GHz -> 4,4GHz
Core i34 jádra, 8 vláken6MB / 8MB-
Pentium2 jádra, 4 vlákna4MB-
Coleron2 jádra, -4MB-

Tabulka zahrnuje souhrnné údaje všech modelů typu. Frekvence zatím neunikly, jeden zdroj ale udává frekvence Core i7 a Core i5.

Produkce by měla začít v lednu/januári, nových procesorů se ale podle uniklého plánku dočkáme až v březnu/marci, oficiálně ale vydání zatím potvrzeno nebylo.