Intel na konferenci CES představil jedenáctou generaci procesorů, ta si oproti procesorům AMD vede lépe, alespoň tedy v některých aspektech. Intel tak bude možná znovu nejlepší volbou pro hráče.

Přečtěte si také: AMD Ryzen 5 5600GT je nejrychlejší APU pro patici AM4

Na konferenci Intel mluvil především o procesorech do notebooků. Tyto modely postavené na architektuře Tiger Lake budou poskytovat slušný výkon. Specifikací jsme se ale dočkali jen u procesorů do lehčích přenosných notebooků. Osmijádrová verze těchto přenosných procesorů zatím představena nebyla, viděli jsme ale základní specifikace, které série ponese.

O dost zajímavější je pro nás ale ohlášení desktopové verze, nové procesory postavené na architektuře Rocket Lake sice nebyly představeny, podobně jako u výkonnějších procesorů do notebooků jsme ale viděli jakési „preview“.

Z jedenácté generace známe podrobnosti pouze o nejlepším čipu, kromě Core i9 tak specifikace neznáme. Obecně ale víme, že bude kompatibilní se základními deskami minulé generace, tedy s výjimkou procesoru Celeron.

Mezi zajímavé změny od minulé generace patří, minimálně v případě i9, redukce počtu jader a vláken na osm a šestnáct. To by mělo přinést lepší jednojádrový výkon, který je klíčový i pro hry. Kromě toho se údajně zlepšil výkon na jeden Hz o 19 %, takže ačkoli nezažila nová generace vyšší rychlost procesoru, výkon se výrazně posunul.

Podle testů Intelu si vede nová generace v porovnání s AMD při hraní královsky, má ho převyšovat až o 8 %, na objektivní testy si ale budeme muset počkat. Navíc je nutné počítat s tím, že srovnáváme nadcházející generaci Intelu se současnou generací AMD, AMD navíc stále nabízí lepší výkon např. pro grafiky a konzumuje výrazně méně energie. Přesto by se ale hráčům mohly vyplatit právě procesory od Intelu, které by ve výkonu her mohly převýšit konkurenci.