Indonéská vláda o víkendu zablokovala mnoho webových stránek a služeb, včetně takových jako Steam, Epic Games Store, Ubisoft Connect, Origin, Nintendo Online, Yahoo nebo PayPal. Jde o společnosti, které se nezaregistrovaly v rámci nových zákonů o kontrole internetu v zemi.

Nejen obyvatelé Indonésie, ale i další lidé kritizují ministerstvo za tento krok. Docílili alespoň odblokování PayPalu po dobu pěti dní, aby si uživatelé mohli vybrat své peníze.

Nové zákony umožňují indonéským úřadům donutit platformy a společnosti, aby zveřejnily údaje o uživatelích a odstranily obsah, který je považován za nezákonný nebo který narušuje veřejný pořádek, a to do 24 hodin. Pokud je situace označena za naléhavou, musí k odstranění dojít do 4 hodin.

Firmy Amazon, Meta (Facebook), Google, Apple, Roblox, Netflix, Microsoft nebo Riot Games lhůtu pro registraci splnily a obdržely licenci. Není jasné, zda jiné společnosti na začátek platnosti zákonů zapomněly, mohou ho také ignorovat a bojkotovat. Proti se soustavně staví média, skupiny a obhájci lidských práv, protože ohrožuje svobodu projevu.

Moc se o tom nemluví, ale Indonésie je se svým počtem obyvatel (270 milionů) čtvrtým nejlidnatějším státem na Zemi, představuje obrovský trh pro online služby, má třetí největší počet uživatelů na Facebooku a je v první desítce uživatelů na YouTube, TikToku, Twitteru, Instagramu a WhatsAppu. Než se situace vyjasní, tak Indonésané obcházejí blokaci služeb a stránek přes VPN.

Mezitím se indonéské ministerstvo svým občanům omluvilo a poznamenalo, že bylo nuceno k takovému kroku přistoupit. Blokace není trvalá, stačí, aby se společnosti zaregistrovaly do databáze.