Fanoušci slavného archeologa se zálibou v klobouku, švihání bičem a mlácení nácků mohli předevčírem konečně začít slavit, jelikož došlo na oznámení nové hry s Indianou Jonesem v hlavní roli. O projektu, který vyvíjí autoři posledních dílů série Wolfenstein ze studia MachineGames a na který dohlíží Bethesda a divize Lucasfilm Games, jsme se toho však oficiální cestou příliš nedozvěděli. V tuto chvíli neznáme konečný název, datum vydání ani platformy, na něž hra míří. Dočkali jsme se ale krátkého teaseru, který možná odhaluje, do jaké doby je hra zasazená a kam nás zavede.

V teaseru si lze všimnout třeba letenky s datem 21. 10. 1937. Vypadá to tedy, že nový herní Indiana Jones bude zasazený do roku 1937, tedy do doby po událostech filmů Chrám zkázy (1935) a Dobyvatelé ztracené archy (1936) a před Poslední křížovou výpravou (1938) a Královstvím křišťálové lebky (1957). Pro úplnost, legendární adventura Fate of Atlantis a zatím poslední ne-kostičkovaná hra Indiany Jonese, Staff of Kings, se odehrávají v roce 1939, akční Infernal Machine v roce 1947 a rovněž akční Emperor’s Tomb znovu v roce 1935.

Tomuto dobovému zasazení přitom nasvědčuje i jedna z mála oficiálně oznámených informací, a to skutečnost, že nás čeká originální a samostatný příběh na vrcholu kariéry slavného archeologa. Když se podíváme na dosavadní příběhy Indiany Jonese, je zjevné, že vrcholem Indyho kariéry se myslí druhá polovina 30. let 20. století. Důraz na samostatný příběh by pak mohl naznačovat, že se tvůrci hry neohlíží na děj či zasazení právě vznikajícího pátého filmu Indiany Jonese.

A kam bychom v tom roce 1937 mohli zavítat? Soudě dle údajů na letence a mapy, na níž je možné rozeznat zejména Sixtinskou kapli, do Říma, potažmo do Vatikánu. Dokazuje to také psací stroj, v němž již pozorní fanoušci stihli rozeznat dopis adresovaný jistému knězi. Doktor Jones v něm uvádí, že dorazí do Říma, a děkuje onomu knězi za pomoc. Na Itálii by pak mohly odkazovat i další předměty v teaseru, třeba knihy a fotografie, vedoucí k dohadům o kamenných kruzích napříč Itálií či ruinách staveb poblíž Říma, které podle pověr postavili obří kyklopové.

Pořádný příběh, v němž figuruje Indiana Jones, se přitom nemůže obejít bez pořádného artefaktu, po němž Indy pase. V tomto ohledu teaser moc náznaků nenabízí, nebo se je alespoň dosud nepodařilo odhalit. Odpověď však možná nalezl redaktor GamesRadaru Leon Hurley, na jehož postřehy upozornil britský Eurogamer. Podle Hurleyho by spojení roku 1937 a Říma mohlo znamenat, že předmětem, který patří do muzea, bude tentokrát Meč islámu. Tuto relikvii dostal fašistický diktátor Benito Mussolini od Muslimů z Libye právě v roce 1937.

Kromě zjevné spojitosti Mussoliniho s Adolfem Hitlerem a zástupy nácků (to, aby měl Indy koho mlátit, střílet a bičovat) Hurley poukazuje ještě na dokument s označením „přísně tajné“, jenž lze v teaseru také spatřit. Že by americká vláda po zkušenostech s Archou úmluvy poslala Indyho pro Meč islámu, aby zkomplikovala Mussoliniho vazby na islámské země? Možné to určitě je. Meč, jak ho známe z historie, sice od pohledu neslibuje život věčný, proměnu nácků v jogurt nebo návštěvu Atlantidy a jiných dimenzí, ale dostatečně šikovný scénárista mu určitě snadno připíše všelijaké pozoruhodné vlastnosti.

Mimochodem, už předevčírem jsme se dozvěděli, že výkonným producentem nového herního Indyho je Todd Howard z Bethesdy Games Studios, známý v dobrém i špatném smyslu díky sérii The Elder Scrolls a novějším Falloutům. V článku o znovuzrození Lucasfilm Games na oficiálním webu Star Wars se můžeme dočíst, že to byl právě Howard, kdo jakožto velký fanoušek Indiany Jonese přišel za Lucasfilmem s nástřelem příběhu a konceptu hry. Podle Peta Hinese z Bethesdy však stále v první řadě řídí vývoj vesmírného RPG Starfield a šestého dílu The Elder Scrolls, na jejichž vznik nemá Henry Jones junior žádný vliv.

Přečtěte si také: EA ztratila exkluzivitu na Star Wars. Do vývoje se pouští Ubisoft