V minulém roce, který byl pro všechny dost náročný, jste nám nadělili opravdu velký dárek. Nebyla to jen rekordní sledovanost našich videí či nejčtenější herní články… byla to cena. Cena českého internetu pro rok 2020. Křišťálová Lupa je událost, nad kterou laik mávne rukou, ale pro IT a internetový průmysl to je poněkud „big deal“. A pro nás taky.

Do této ankety vybírá projekty jednak odborná porota, ale posléze i samotní uživatelé – tedy vy. Objevují se tam ty největší z největších. Nejpopulárnější projekty na celém českém internetu. Od e-shopů přes novátorské projekty, podcasty až po zájmové weby. Nikdy v historii se tam neobjevil herní projekt. Až do minulého roku.

Před rokem získal INDIAN 1. místo v kategorii Zájmové weby; tedy jako první herní projekt v historii této ankety. Prostě neuvěřitelná pecka. A to hlavně protože jsme nikoho zprvu nežádali, aby nás do Křišťálové Lupy zapsal, ani jsme nominaci nečekali. Poté jsme ani nečekali takový zájem o hlasování, abychom vůbec zvítězili.

Jenže se to povedlo. A celá redakce snad už nemohla být šťastnější.

Nevím, zda to tak cítí všichni v redakci, ale měli byste vědět, že práce v herním magazínu – či jako online video tvůrce – není vůbec jednoduchá. Zdá se, že hrajeme od rána do večera hry, které zdarma dostáváme, do toho máme čas na zábavu a taky, že máme tu nejlehčí práci na světě. Jenže tak jednoduché to není.

Neustále bojujeme s deadliny, hádáme se v diskusích, střiháme dostatečně rychle videa, abychom vůbec stačili na ostatní a zůstali pro vás relevantní. Taky se snažíme zlepšovat a inovovat. A když jsme pak po 13 letech dost tvrdé dřiny viděli tu cenu. Bylo to něco úžasného.

A já za to znovu za celou redakci chci poděkovat. Děkujeme, že tu pro Indiana je stále místo. Protože překvapivě: tuhle věc nedefinujeme pouze my, ale především vy. Mnoho lidí nám už tolikrát říkalo, že „Indian umírá“, že „Indian se zhoršuje“, že „Indian už není to, co býval“… a tyhle řeči, věřte, že umí dobře vlézt do hlavy a udělat paseku. Jenže tato slova neodráží realitu. Protože je Indian opět nominovánpodruhé. Neuvěřitelné.

INDIAN je tu 14 let. Máme za sebou šílenou cestu. A s každým ohlédnutím, s každým novým článkem na webu a s každým vydaným videem dáváme do naší práce skutečně všechno. A víme také, že máme spoustu chyb, na kterých aktivně pracujeme a postupně se jich zbavujeme.

Stále zlepšujeme systém hodnocení, aby byl u recenzí co nejspravedlivější. Stále řešíme, jak ideálně dělat neinvazivní reklamy bez tapetování s respektem k našim divákům a čtenářům. Komunikujeme o všem veřejně – nic neskrýváme. Snažíme se zodpovědně plánovat, aby recenze a důležitá videa vycházela včas a v den vydání. Soutěže vyhlašujeme prakticky okamžitě při uzávěrce a zrychlili jsme i dodání cen. Zavádíme členství pro přímou podporu projektu skrz komunitu, kdy dostáváte další bonusy za to, že nám pomáháte financovat speciální videa. Rozšiřujeme stále tým, dáváme příležitost dalším mladým lidem.

Zavedli jsme větší integraci vás – diváků – do našich formátů, při živých streamech využíváme Discord pro komunikaci i hlasem. Streamujeme pro vás všechny důležité události herní scény s českým komentářem. Ale Indian nedělá jen tohle. Vydáváme novinky z popkultury na NerdFixu, hrajeme Dračí Doupě s partou Na Tahu a rozšířili jsme produkci hardware testů na samostatný kanál Techfeed, kde nově recenzujeme nejrůznější IT produkty.

A věřte, že to není vše. V nadcházejících týdnech se vám svěříme ještě s jednou velkou novinkou. Opravdu velkou, kterou podle nás nikdo nečeká. Rozhodli jsme se totiž něco udělat s místem, kde právě natáčíme a už nějakou dobu připravujeme takový „menší projekt uvnitř tohoto velkého projektu“. Takže rozhodně sledujte dál Indiana na YouTube i zde na webu, protože až „to“ vypukne, vezmeme vás přímo na plac s sebou!

KŘIŠŤÁLOVÁ LUPA PODRUHÉ?

Teď vážně: potřebuje Indian druhou Křišťálovou Lupu? Popravdě, to nemůžeme rozhodnout my, ale je to čistě a pouze jen na vás. Samozřejmě budeme rádi, když pro nás budete hlasovat v kategorii Zájmové weby i pro rok 2021.

Možná vás ale také můžeme inspirovat pro koho dalšího hlasovat? Koho volíme tak nějak v redakci my?

Jsme trochu zaujatí, tak to berte s nadhledem... protože máme rádi CZC.cz – takže to je naše volba pro kategorii Internetové obchodování. V rámci One (wo)man show bychom to přáli Standovi ze Standa show. Cenu popularity si myslíme, že si zaslouží Bulánci – protože se jim povedlo vybrat rekordní částku na Startovači. A Mikýřova úžasná pouť internetem je skvělá halda, s tím, že podle našeho názoru i Kluci z Prahy dělají úžasný YouTube obsah, který si zaslouží pozornost také.

Ať už budete v anketě hlasovat pro kohokoliv či jakýkoliv projekt; jestli bychom měli jen jedinou žádost směrem k vám: zkuste se vždy nacítit na autory daného projektu. Zkuste se podívat nejen na to, jak daný projekt vypadá na první pohled, ale kdo za ním přesně stojí a co přesně na českém internetu dělá. Jaký je kolem projektu příběh. Kolik práce to muselo dát dotáhnout takový projekt, aby si ho lidé vybrali. Protože cena dokázala minulý rok udělat tak obrovskou radost nám, tak přejeme, aby letos stejnou radost udělala někomu dalšímu.

A pokud Indian obhájí svou pozici? Pak nás asi čeká dlouhý pohovor s Geluem, jak vůbec bychom dokázali za takovou loajalitu poděkovat. Děkujeme mockrát už za nominaci i pro tento ročník ankety. Je to obrovská věc – a byla to pecka věc i minulý rok. Nicméně, pokud se přeci jen zadaří a komunita se rozhodne nám cenu věnovat i letos – pak to bude jistě už nezvratný důkaz o tom, že jsme dokázali ukořistit srdce mnoha fanoušků a že snad i nadále jdeme tím správným směrem. Kupředu a společně.

Za celou redakci ještě jednou díky moc všem za nominaci, hlasování i ocenění v minulém roce.

Pokud chcete, hlasovat můžete nejen pro INDIANa do 1. listopadu na tomto odkazu: kristalova.lupa.cz/hlasovani/

Křišťalová Lupa 2020