Dobrá zpráva pro všechny, co mají na počítači nainstalovaný Windows 7. Polské studio CD Projekt RED potvrdilo, že Cyberpunk 2077 bude podporovat i tento starší operační systém, který je podle dostupných informací stále nainstalován na 25 % počítačů. Zajímavé ovšem je, že Windows 8.1 podporován nebude.

Tato situace nastala z důvodu toho, že Cyberpunk 2077 je postaven kolem rozhraní DirectX 12, který je podporován pouze na Windows 10 a Windows 7. Windows 8.1 bohužel o novou technologii Microsoftu obohacen nebyl a Cyberpunk 2077 na DirectX 11 fungovat nebude.

Tady je ještě nutné se zastavit. Společnost Microsoft totiž přestala Windows 7 podporovat od ledna letošního roku. Pro operační systém tedy již nevycházejí žádné aktualizace, ani ty kvůli zabezpečení. Nikdo by se tak nemohl divit, kdyby CD Projekt RED ignoroval tento starší systém. Naštěstí DirectX 12 byl do Windows 7 přidán již v březnu minulého roku - z počátku pouze pro World of Warcraft.

Přečtěte si také: Cyberpunk 2077 září v novém traileru a záběrech z hraní

Marcin Gollent, hlavní grafický programátor Cyberpunku 2077, pro PCGamesHardware také potvrdil, že očekávané akční RPG z pohledu první osoby bude pracovat také s DX12 Ultimate (rozšíření grafické karty ze série RTX). Už ovšem neřekl, zda to znamená podporu funkcí jako jsou Variable Rate Shading, Mesh Shaders a Sampler Feedback. To také znamená, že Cyberpunk 2077 spustíte na grafických kartách, které nepodporují DirectX 12 Ultimate. Hra bude fungovat na libovolných grafických kartách kompatibilních se základním DX12.

Cyberpunk 2077 byl nedávno ze září odložen na 19. 11. letošního roku. Hardwarové požadavky ještě neznáme, místo toho ale víme, že hra vyjde nejen na PC, PS4 a Xbox One, ale také na PS5 a Xbox Series X s českými titulky. Majitelé PS4 a Xbox One verzí budou moci bezplatně přejít na PS5, respektive Xbox Series X verze hry.