Včera večer jsme se po několika měsících relativního ticha ze strany tvůrců konečně dočkali plnohodnotného představení Ghostwire: Tokyo, akční hry s paranormálními prvky, kterou připravují tvůrci The Evil Within z japonského studia Tango Gameworks. Společnost Bethesda Softworks, která Ghostwire vydává, se rozhodla, že pojme přiblížení projektu ve velkém, a tak jsme dostali skoro desetiminutový sestřih záběrů z hraní a podobně rozsáhlé video ze zákulisí, v němž mají slovo hlavně samotní zaměstnanci Tango Gameworks. Navíc došlo na spuštění předobjednávek.

Kvůli dohodě se Sony se sice Ghostwire: Tokyo prezentuje jako hra určená hlavně pro PlayStation 5, nezapomínejme ale na to, že míří také na PC, kde bude k dostání na Steamu i přes Bethesda.net Launcher a Epic Games Store. A tak jsme se spolu s možností předobjednání dočkali zásluhou Steamu oficiálních HW nároků, které ale vypadají... mírně řečeno podezřele. Sice potěší požadavek pouhých 20 GB místa na disku, ideálně na SSD disku, ale fakt, že minimální i doporučené požadavky uvádějí ten samý procesor od AMD, konkrétně Ryzen 5 2600, naznačuje, že se tvůrci kvůli přesnosti požadavků příliš nepřetrhli.

Zaujmou také nároky na grafickou kartu. Pomineme, že grafická karta s 6 GB VRAM, konkrétně Nvidia GTX 1060 nebo AMD RX 5500 XT, je poměrně vysoký minimální požadavek, a to i v dnešní době. Koneckonců jsme se s ním setkali už minulý rok v případě Deathloop od Arkane Studios, dalšího projektu Bethesdy, který je časovou konzolovou exkluzivitou pro PS5. Naopak Nvidia GTX 1080 nebo AMD RX 5600 není kdovíjak vysoký doporučený požadavek.

Problém ale je, že v souvislosti s verzí pro PlayStation 5 se vývojáři chlubí podporou ray-tracingu. A tu HW nároky PC verze vůbec nezohledňují. Ti, pro které písmena RTX znamenají všechno, tak vlastně nemají k dispozici žádné oficiální informace o tom, jaký hardware budou pro optimální hraní potřebovat. Celkově se navíc zdá, že mezi minimálními a doporučenými požadavky není moc velký rozdíl. Posuďte sami.

Minimální požadavky:

  • Operační systém: Windows 10 64-bit verze 1909 nebo vyšší
  • Procesor: Intel Core i7 4770K @ 3.5GHZ nebo AMD Ryzen 5 2600
  • Paměť: 12 GB RAM
  • Grafická karta: Nvidia GTX 1060 nebo AMD RX 5500 XT (6 GB VRAM nebo vyšší)
  • DirectX: Verze 12
  • Pevný disk: 20 GB volného místa
  • Dodatečné poznámky: doporučen SSD disk

Doporučené požadavky:

  • Operační systém: Windows 10 64-bit verze 1909 nebo vyšší
  • Procesor: Intel Core i7 6700 @ 3.4GHZ nebo AMD Ryzen 5 2600
  • Paměť: 16 GB RAM
  • Grafická karta: Nvidia GTX 1080 nebo AMD RX 5600 XT (6 GB VRAM nebo vyšší)
  • DirectX: Verze 12
  • Pevný disk: 20 GB volného místa
  • Dodatečné poznámky: SSD disk

Pro úplnost, Ghostwire: Tokyo pohání osvědčený Unreal 4 Engine, ne id Tech či nějaká jeho nová, širší veřejností dosud neotestovaná modifikace jako v případě většiny her od Bethesdy, takže pocit, že se někdo s těmito HW nároky dost trápil nebo že je naopak pořádně odbyl, je o to víc zarážející. Pokud vám to každopádně nevadí a z jakéhokoliv důvodu cítíte potřebu si Ghostwire: Tokyo předobjednat, snad vás potěší, že na obou platformách získáte oblek postavy Hannya, který může nosit hlavní hrdina. A pokud si hru předobjednáte na PS5 přes PlayStation Store, získáte navíc bonusový Biker Outfit.

Jak je v případě titulů vydávaných Bethesdou zvykem, Ghostwire bude k dostání nejen ve standardní, ale také v dražší Deluxe edici. Ta kromě samotné hry nabídne oblek Shinobi, zbraň Kunai a balíček oblečení Streetwear. Zakoupení Deluxe edice přes PlayStation Store vám dokonce umožní zahrát si Ghostwire: Tokyo o tři dny dříve, bohužel ale není jasné, jestli se tato nabídka vztahuje i na jiné obchody nebo zda na ni dojde také na PC. Zatím se však zdá, že ne.

Také si ještě musíme počkat na odpověď na otázku, na jaký obchod se bude vztahovat aktivační klíč, který najdeme v krabicové verzi PC verze. V posledních letech bylo možné v krabicovkách her od Bethesdy vždy najít klíč určený pro Bethesda.net Launcher, s Deathloop se však situace vrátila o několik roků nazpět, jelikož krabice loňského hitu od Arkane obsahují Steam klíč. Doufejme tedy, že se v souvislosti s Ghostwire: Tokyo bude tato situace opakovat.

Ghostwire: Tokyo vyjde 25. března/marca 2022 ve verzi pro PlayStation 5 a PC. Očekává se, že na Xbox Series X|S hra dorazí o rok později. Důvodem zdržení je roční konzolová exkluzivita pro PS5, kterou Bethesda dohodla se Sony ještě předtím, než se nechala koupit Microsoftem.