Prázdniny přišly letos nečekaně o něco dříve, a protože se ještě pár dní nepodíváme do škol, či celkově mimo prostory práce a našeho obývacího pokoje, bylo by vhodné zmínit tituly, které lze hrát v těchto těžkých chvílích s přáteli. Jenže co dělat v situaci, kdy váš kamarád vlastní PC a vy jednu z konzolí? Naštěstí online hraní trochu pokročilo a nyní si můžete stavět společně obrovská obydlí, střílet ostatní hráče, nebo se vydat na lov příšer. Zaměříme se konkrétně na kooperační tituly, takže hry jako Paladins, Black Desert, Hearthstone, nebo DC Universe Online ze seznamu pro tentokrát vynecháme.

MINECRAFT

Nejdříve se podíváme na tituly, které lze hrát napříč všemi platformami, na kterých vyšly. A není lepšího prvního příkladu než hra, ve které se vydáte na opravdové kostičkované dobrodružství. Minecraft kraloval videohrám a po mírném pádu v době vydání Fortnitu se vrátil a je silnější než kdy dřív. Nedávno se konečně propojily všechny platformy, takže ať už máte počítač, Xbox, PlayStation, Switch nebo pouze mobil, můžete si se svými přáteli zahrát a strávit klidně až několik set hodin v tomto výborném titulu, kde prozkoumáváte nekonečný svět, zažíváte dobrodružství nebo jen popouštíte uzdu své fantazie v režimu Creative.

DAUNTLESS

Co když ale jste více zaměřeni na RPG tituly? Dauntless rozhodně neskrývá svou inspiraci v Monster Hunter sérii. Na rozdíl od té je ale více přístupný nováčkům. Hru sice můžete hrát sami, ale těžší bosse bez přátel rozhodně nedáte. Třešničkou na dortu je, že se jedná o free-to-play titul, který akorát obsahuje mikrotransakce. Pokud ovšem nechcete fešný skin nebo rychleji získat nové vybavení, tak je můžete ignorovat.

FORTNITE A CALL OF DUTY WARZONE

Mám tu ale něco i pro hráče, kteří vyhledávají adrenalinem nabité akce. Již jsem tento titul dvakrát zmínil a myslím, že i vám bylo jasné, že dříve nebo později přijde. Není náhoda, že Fortnite je tolik úspěšná hra. Každý týden nějaký nový obsah, stovky kosmetických vylepšení, speciální eventy a malebná grafika. Jestli ale chcete s kamarády něco „dospělejšího“, je zde Call of Duty: Warzone. Jde o free-to-play dodatek do Modern Warfare, který lze hrát i pokud nevlastníte samotnou hru. Velká mapa, vedlejší úkoly, možnost použití airstriku, no, co více si přát.

ROCKET LEAGUE

Další hru jsem vybral speciálně pro sportovní nadšence. Fotbal patří celosvětově mezi nejoblíbenější sporty, stejně jako Rocket League mezi nejhranější tituly. Za pár korun získáte hodiny výborné zábavy, kdy se snažíte raketovým autíčkem trefit do míče, který je trojnásobně velký, jak vy sami. Zároveň můžete mít auto z filmů jako je Zpátky do budoucnosti, Jurský Svět, nebo Batman vs Superman.

ARK: SURVIVAL EVOLVED

Ne všechny tituly umožňují hraní mezi všemi platformami, ale jen některými. Ark: Survival Evolved umožňuje Xbox hráčům hrát s těmi na Steamu. Existují i speciální PC servery, na které se lze připojit i z PS4. Mezi konzolemi ovšem nelze hrát. Tak jako tak přeji pevné nervy, protože na všech platformách je hra velmi špatně optimalizovaná.

STAR TREK: BRIDGE CREW

Následující titul sice můžete hrát na všech platformách, na kterých vyšel, ale budete k tomu potřebovat něco navíc. Star Trek: Bridge Crew lze hrát pouze, pokud vlastníte PlayStation VR, jakýkoliv Oculus, HTC Vive nebo Valve Index. Jde o unikátní zážitek, kde se každý chopíte jedné pozice na můstku lodi USS Aegis, kterou můžete znát z nejnovější filmové série. Každá pozice na můstku vám dovolí ovládat jiné části lodě, takže pokaždé bude zážitek o něco odlišný.

GEARS 5, STATE OF DECAY 2, SEA OF THIEVES

Nesmíme ale zapomínat na Xbox Play Anywhere. Microsoft totiž zahodil u svých titulů cedulku exkluzivity a můžete je tedy hrát i na PC s tím, že většina podporuje hraní napříč platformami. Všechny tituly jsou navíc součástí Xbox Game Pass, takže za pár korun máte přístup k několika hrám najednou. Zůstaneme pouze u kooperačních titulů, takže žádné Crackdown 3, i když to bychom vám nedoporučili tak jako tak, protože je zastíněno výbornou hrou Gears 5. Tento poslední díl si od nás odnesl vysoké hodnocení a krom kooperační kampaně nabízí i mód Escape, ve kterém se s dalšími dvěma přáteli snažíte prostřílet ven z hnízda Locustů.

Když už jsme u toho střílení, ve State of Decay 2 mimo zabíjení zombíků musíte dbát o svoji vlastní základnu. Při vydání hra obsahovala spoustu chyb a málo obsahu. Vývojáři ovšem zamakali a nyní se jedná o povedenou zombie survival hru. Poučili se i vývojáři Sea of Thieves, které konečně obsahuje nejen co mělo, ale dokonce i mnohé navíc. Vyplujte na moře se svým papouškem na rameni a kamarádem v žaláři. Hra konečně obsahuje i poutavý příběh, vylepšování vybavení a vaší lodi.

To by byl jen výčet těch nejzajímavějších titulů, které si můžete zahrát s přáteli napříč platformami. Pokud i tak nemáte s kým hrát, určitě se v komentářích najde někdo, kdo také hledá někoho do party. Popadněte tedy své ovladače, klávesnice, mobily či virtuální brýle a zlepšete si dny v karanténě.