Microsoft netlačí na prodej nové generace své konzole a nenutí majitele Xboxu One přejít na Xbox Series X nebo Xbox Series S. V opačném případě by jim nesliboval, že si budou moci zahrát hry pro Xbox Series X/S na Xboxu One, tedy na hardwaru z roku 2013. Jak je to možné?

Americká společnost chce majitelům Xboxu One přinést next-gen hry určené pro Xbox Series X/S prostřednictvím xCloudu. Tímto způsobem hodlá Microsoft prodloužit životní cyklus předešlé generace konzolí a zásobovat je novými hrami, které na Xbox One nevyjdou. Takovým titulem je například vesmírné dobrodružství Starfield od Bethesdy, nová Forza Motorsport nebo Microsoft Flight Simulator. V budoucnu takových her bude víc.

„Miliony lidí dnes hrají na konzolích Xbox One. Těšíme se, až se s nimi podělíme o další informace o tom, jak přineseme mnoho next-gen her, jako je Microsoft Flight Simulator, na jejich konzoli prostřednictvím služby Xbox Cloud Gaming, stejně jako to děláme u mobilních zařízeních, tabletů a prohlížečů,“ uvedl Microsoft.

Přečtěte si také: Howard zdůrazňuje výhody exkluzivity Xboxu u Starfieldu a Hines se omlouvá hráčům PS5

Ano, prostřednictvím xCloudu si můžete řadu podporovaných her zahrát na chytrých telefonech a tabletech. Stačí k tomu předplatné Xbox Game Pass Ultimate - stojí 339 Kč na měsíc (často je ve slevě za 25,90 Kč) a přináší nejen Xbox Game Pass s více než 100 her, ale také Xbox Live Gold a členství v EA Play.

Až doposud přitom Microsoft popisoval xCloud na konzolích pouze jako způsob, jak si hráči mohou vyzkoušet hry před stažením. Je ale zřejmé, že v technologii a službě vidí mnohem víc a chce tímto způsobem prodloužit životní cyklus Xboxu One, aniž by vývojáři museli své hry těžce optimalizovat pro starý hardware.

V současné době nevíme, kdy bude xCloud pro konzole spuštěn. Microsoft slibuje později v tomto roce. Otázkou zůstává, kolik next-gen her bude zařazeno do xCloudu pro Xbox One. Jak víme, ne všechny hry v Xbox Game Passu si můžete na mobilech/tabletech zahrát.

Microsoft se netají tím, že by rád předplatné Xbox Game Pass a xCloud rozšířil na další platformy. Dokonce spolupracuje s výrobci chytrých televizí na aplikaci do TV, která přes xCloud nahradí konzoli a umožní vychutnat si nejnovější hry, stejně tak ty starší. V neposlední řadě Microsoft chystá vlastní hardware pro připojení k televizi a internetu - takový set top box.