V dnešním ranním Stručně jsme vás informovali o neobvyklé ceně next-gen verzí NBA 2K21. Vydavatelská společnost 2K Games, respektive 2K Sports se rozhodla svůj nejnovější basketball ve verzích pro PlayStation 5 a Xbox Series X prodávat o 10 dolarů dráž. Na PS4 a Xbox One bude hra stát standardních 59,99 dolarů, ovšem na nové generaci konzolí od Sony a Microsoftu už 69,99 dolarů.

2K Sports se brání tím, že NBA 2K21 pro PS5 a Xbox Series X je vytvořeno od nuly. Z toho důvodu se hra nezapojí ani do bezplatných programů pro upgrade verze. Abyste dostali obě verze hry, budete si muset koupit dražší edici, která ovšem stojí 100 dolarů.

V českých obchodech se nové hry pro PS4 a Xbox One prodávají většinou za 1699 Kč. V přepočtu to tedy znamená necelých 64 euro. Pokud by skutečně došlo ke zdražení o 10 dolarů, tak můžeme počítat s nárůstem o 10 euro. Tím pádem bychom se dostali na nějakých 74 euro, což znamená necelých 2000 Kč.

Pokud si právě říkáte, že je to pouze jedna z mnoha společností, tak IDG Consulting sleduje trh a přichází se zprávou, že další vydavatelé zvažují zvýšení ceny her pro PlayStation 5 a Xbox Series X. Prezident a generální ředitel IDG Consulting, Yoshio Osaki, poukazuje na to, že cena her je stabilní od roku 2005, zatímco ceny za televizi a filmy se od té doby výrazně zvýšily.

K navýšení cen za hry došlo naposledy na začátku konzolové generace Xboxu 360 a PS3. To bylo na přelomu let 2005 a 2006, kdy se hry místo 49,99 dolarů začaly prodávat za 59,99 dolarů. Od té doby ale náklady na vývoj her vzrostly a údajně se měly zvýšit o 200 až 300 procent u next-gen konzolí - v závislosti na značce, studiu a žánru. Hry tedy zůstaly za stejnou cenu, ale lístek do kina vzrostl o 39 % a předplatné Netflixu rovnou o 100 %.

Pokud by se skutečně hry pro PS5 a Xbox Series X prodávaly za 69,99 dolarů místo 59,99 dolarů, tak jde o nárůst o 17 procent. To je mnohem méně než u ostatních produktů, které jsme výše vyjmenovali.

IDG má spolupracovat se všemi hlavními vydavateli her a jejich informace naznačují, že i jiní vydavatelé (mimo 2K Sports) zvažují zvýšení ceny za hru pro novou generaci konzolí, a to z důvodů, které Oasaki uvedl v rozhovoru. Osobně bych se nedivil, kdyby po 2K Sports stejnou cenovou politiku nasadila 2K Games a Take-Two. Jde de facto o jednu společnost.