Českou retro střílečku HROT můžeme bez nadsázky označit za jeden z nejzajímavějších, nejzábavnějších a nejslibnějších projektů, které se aktuálně nachází v předběžném přístupu na Steamu a GOG.com. V létě nás v tom utvrdila velmi povedená druhá epizoda, která ale není konec. Po krátké pauze se autor Spytihněv pustil do vývoje třetí a poslední epizody, na kterou na sociálních sítích láká krátkými, ale zajímavými ukázkami. Je zkrátka jedno, že teď každý Franta prorokuje zánik Twitteru, hlavně že díky němu máme k dispozici nové materiály k HROTu.

Jak se zdá, české vojenské a historické památky zůstanou doménou druhé epizody a chystaný obsah se vrátí k tomu, co už známe z první části hry, která vyšla na začátku minulého roku. V posledních měsících totiž Spytihněv ukázal celou řadu velmi dobře známých nebo alespoň povědomých prvků, jež můžeme s přimhouřenýma očima označit za moderní. Paneláky, televize s klasickým přehozem, mýdlo v síťce visící nad umyvadlem, exteriéry i interiéry paneláků s funkčními výtahy nebo štěkotem psa za dveřmi... tohle všechno vytváří zajímavý a důvěrně známý obraz 80. let v socialistickém Československu.

Za nejzajímavější z dosud zveřejněných ukázek však považujeme pouťový autodrom, jenž z nějakého důvodu využívají nepřátelé, a nově ukázaný funkční model železnice. Ten je dokonce vybaven řádným fyzikálním modelem, takže pokud na koleje hodíte lahev, model vláčku ji při kontaktu rozbije. Nejspíš tedy nepřekvapí, že se už objevily komentáře vyjadřující touhu po samostatné hře postavené na tomto základu.

Už se proto těšíme, co ukáže Spytihněv v dohledné době. Hlavně se ale těšíme na samotnou třetí epizodu či na nějakou hratelnou ochutnávku chystaného obsahu, i když zatím není jasné, kdy na ni může dojít. Pokud se ale povede, HROT bude mít velkou šanci zařadit se mezi ty nejlepší retro střílečky a také mezi nejlepší příklady toho, jak využívat Early Access. Jen prosíme autora, aby to do budoucna nepřeháněl s achievementy spojenými třeba s obtížností nebo s ještě vyššími úrovněmi režimu Bitka. Někteří z nás, kteří dosud poctivě plnili všechno, chtějí mít šanci získat veškeré achievementy bez nutnosti příliš potit krev...