Microsoft na nás nezapomněl. 15. 9. letošního roku bude spuštěna služba pro cloudové hraní ve 22 zemích, včetně České republiky a Slovenska. Službu prezentuje trailer nahoře.

Cloudové hraní bude bez dalších poplatků dostupné prostřednictvím předplatného Xbox Game Pass Ultimate, což umožní hráčům zahrát si více než 100 her na mobilních telefonech a tabletech s operačním systémem Android, včetně Minecraft Dungeons, Destiny 2, Tell Me Why, Gears 5, Yakuza Kiwami 2 a dalších – mj. i všechny first-party hry od divize Xbox Game Studios.

„Cloudové hraní jako součást Xbox Game Passu je dalším významným krokem v našem pokračujícím úsilí zaměřit vše na hráče a zbavit hraní bariér,“ prohlásil Kareem Choudhry, viceprezident Microsoftu odpovědný za Project xCloud.

Přečtěte si také: Pohodlnější hraní. Xbox Cloud bude podporovat klávesnici a myš

Podle dřívějších informací bude nutný operační systém Android 6.0, aplikace Xbox Game Pass se zaplaceným členstvím Ultimate (stáhnete z Google Play nebo Galaxy Store), kompatibilní ovladač s Bluetooth a internetové připojení - 5Ghz přes Wi-Fi nebo mobilní připojení o rychlosti 10Mbps.

Pochopitelně na mobilech a tabletech budete mít svůj herní profil, seznam přátel, achievementy nebo uložený postup. Vše bude propojeno s Xbox Live, abyste mohli pokračovat v hraní na mobilu i konzoli. Jinými slovy můžete začít hrát kampaň Gears 5 doma a poté pokračovat na cestách v mobilu/tabletu.

Xbox Game Pass Ultimate si mohou všichni vyzkoušet na první měsíc za 25,90 Kč / 1 €. Poté 339 Kč za měsíc.

Xbox spolupracuje se společnostmi Samsung, Razer, PowerA, 8BitDo a NACON s cílem vytvořit hardware speciálně navržený pro cloudové hraní na mobilech a tabletech. Xbox Game Pass Ultimate bude podporovat bezdrátové ovladače Xbox One a překvapivě i DualShock 4 od PlayStationu.

Kromě České republiky a Slovenska jsou na seznamu země jako Rakousko, Belgie, Kanada, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Maďarsko, Irsko, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Španělsko, Jižní Korea, Švédsko, Švýcarsko, Spojené království a USA.

Novinky od Samsungu, které se týkají spolupráce s Xboxem, se dozvíme zítra odpoledne v rámci streamu Samsung Unpacked - začíná v 16:00 našeho času.