Microsoft se připravuje na právní bitvu s americkou Federální obchodní komisí, která společnost zažalovala kvůli akvizici Activisionu Blizzard. Jak ale nově zjišťujeme, nepůjde o jediný soud, kterému bude redmondský gigant čelit.

Dohodu za téměř 69 miliard dolarů chce zablokovat nejen FTC, ale také skupina hráčů, která podala federální antimonopolní žalobu. Žalobci uvádějí, že akvizice by Xboxu zajistila bezkonkurenční postavení v herním průmyslu.

Podle hráčů by Microsoft nákupem tvůrců her Call of Duty, Diablo, World of Warcraft, Candy Crush nebo Overwatch získal značnou výhodu v oblasti AAA her, předplatného a konzolové divize. To by společnosti prý umožnilo vyloučit konkurenci, omezit výrobu, omezit výběr pro spotřebitele, zvýšit ceny a dále potlačit hospodářskou soutěž.

„Microsoft již ovládá jeden z nejoblíbenějších a nejrozsáhlejších herních ekosystémů. Navrhovaná akvizice by Microsoftu zajistila bezkonkurenční postavení v herním průmyslu a největší počet klíčových her a ikonických značek,“ stojí v dokumentu. V něm jsou uvedeny všechny akvizice a fúze Microsoftu od roku 2014 až do akvizice Zenimax Media (Bethesda) v roce 2020.

Hráči se také bojí ovlivnění trhu z hlediska zaměstnanců, kteří budou mít po fúzi méně na výběr, a připomínají žaloby zaměstnanců a kalifornského ministerstva pro spravedlivé zaměstnávání a bydlení, kterým čelí Activision Blizzard z důvodu rozsáhlé diskriminace na základě pohlaví a sexuálního obtěžování.

Microsoft na žalobu skupiny hráčů reagovat s tím, že akvizice prospěje konkurenci a vytvoří více příležitostí pro hráče a herní vývojáře, protože se společnost snaží přinést více her více lidem.