Interaktivní muzeum her v Praze shání 350 tisíc pro svou záchranu. Čeněk Cibien a jeho retroherní tým prosí lidi o pomoc a pokrytí provozních nákladů v době, kdy nemohou fungovat kvůli nařízení vlády.

V muzeu se nachází přes 150 her na více než 100 herních zařízeních. Některá z nich jsou dnes již unikátní a jinde ve světě je takto přístupné nenaleznete. To vše si můžete nejen prohlédnout, ale dotknout se, vyzkoušet si. Další tisíce exponátů čekají v depozitáři a průběžně je v muzeu obměňují, aby zákazníci při každé návštěvě narazili na něco nového.

„Na ztrátu ze začátku tohoto roku jsme byli nuceni vzít si úvěr, abychom získali prostředky na pokrytí nákladů, které jsme i přes uzavření kvůli koronavirové situaci museli hradit, tedy na nájem prostor, záloh na pojištění, údržbu depozitáře a další provozní náklady. Na další, aktuální nucené uzavření z nařízení vlády nám již banka žádné další finance neposkytne, a proto jsme se rozhodli požádat o pomoc Vás, naše příznivce, diváky a návštěvníky,“ přibližuje situaci Cibien na Startovači.

„Od zahájení provozu v roce 2018 je to tak trochu monkey business, který je spíš ve ztrátě, než aby na sebe vydělal, ale pohání nás chuť ukázat Vám, našim návštěvníkům, minulost, současnost, ale i budoucnost v herních technologiích. Zachovat videoherní odkaz i pro další generace.“

„Částka 350 000 korun je pro nás minimální částkou pro to, abychom pražskou provozovnu Muzeum her úplně nezrušili, ale jen ji zakonzervovali a udrželi do začátku roku 2021, kdy doufáme, že by se situace mohla trochu urovnat. Její vybrání by pro nás znamenalo takovou první pomoc, injekci - muzeum by zůstalo sice zavřené, ale po zlepšení situace v zemi bychom znovu otevřeli,“ dodává majitel muzea.

Pokud chcete muzeum her v Praze podpořit, tak vše potřebné najdete na Startovači, včetně odměn.

Přečtěte si také: Český festival Lektvar vyzdvihne studentské hry