Dobré ráno. Fanoušci PlayStationu radí Sony v boji s Microsoftem a Xboxem. PS5 přichází o další konzolovou exkluzivitu. Gears Tactics obdrží nový obsah. O Xbox Game Pass je zájem.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Fanoušci PlayStationu radí Sony, aby koupila japonského giganta Konami a investovala do nových dílů Silent Hill, Metal Gear Solid a Castlevania. Jde o reakci na včerejší nákup Microsoftu. Americká společnost stojící za Xboxem koupila ZeniMax Media s Bethesdou za 7,5 miliardy dolarů.

Přečtěte si také: Microsoft koupil Bethesdu s hrami jako Doom, Elder Scrolls, Fallout nebo Wolfenstein

- Dostane studio Obsidian Entertainment šanci vrátit se k Falloutu a připravit pokračování skvělého akčního RPG titulu Fallout: New Vegas? Nyní Fallout i Obsidian vlastní Microsoft a po včerejším oznámení se fanoušci obrátili na vývojáře, kteří odpověděli memem. Ten lze chápat jako „nikdy neříkej nikdy“.

- Akční sci-fi dobrodružství JETT: The Far Shore nevyjde koncem letošního roku, ale někdy během roku 2021. Hra je ve vývoji pro PlayStation 5, PlayStation 4 a PC. Sony tak přišla o druhou konzolovou exkluzivitou na start PS5. První byla akční adventura Kena: Bridge of Spirits.

- Bethesdu měla původně zachránit Sony. Japonská společnost má domluvenou časovou konzolovou exkluzivitu na střílečku Deathloop od tvůrců Dishonored z Arkane Studios a akční hororovou adventuru Ghostwire: Tokyo od autorů The Evil Within z japonského Tango Gameworks. Bývalý šéfredaktor Game Informeru odhalil, že Sony se měla před několika měsíci pokusit vyjednat exkluzivitu u Starfield pro PS5.

- Xbox verze Gears Tactics budou podporovat cross-save s PC, ovšem pouze s verzí přes Microsoft Store. Majitelé Steam verze mají smůlu. Také jsme se dozvěděli o novém obsahu. Taktickou tahovku s vydáním na Xbox čeká robot Jack jako hratelná postava. Dále nový typ mocných nepřátel se speciálními schopnostmi a lákavější odměny v podobě nového vybavení. Nový obsah se dostane i do PC verze.

- Předplatné Xbox Game Pass pro Xbox a Windows rychle roste. Včera se Microsoft pochlubil, že má více než 15 milionů uživatelů. To znamená, že za posledních pět měsíců přibylo pět milionů předplatitelů. Microsoft v Xbox Game Passu vidí budoucnost a slibuje spoustu velkých her, včetně svých first-party titulů v den vydání.

- Remasterovaná trilogie Mass Effectu je stále pravděpodobnější. Po řadě úniků přichází s dalším český obchod Herní svět, který svým zákazníků sliboval Mass Effect Trilogy Remastered již 15. 10. 2020 ve verzích pro PS4, Xbox One a Switch. Zajímavé je, že verze pro konzole od Sony a Microsoftu mají stát 1459 Kč, zatímco na Switch jen 1169 Kč. Jakmile se zpráva rozšířila internetem, tak Herní svět předobjednávky odstranil z nabídky.

- Před měsícem byl neoznámený Need For Speed: Hot Pursuit Remastered spatřen na Amazonu. Nyní ho potvrzuje korejská ratingová agentura. Ta udělila věkové doporučení PS4 verzi. Remaster arkádových závodů očekáváme koncem letošního roku na PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC a také na PlayStation 5 a Xbox Series X a Series S.

- Polské hře Medieval Dynasty se daří. V předběžném přístupu na Steamu dokázala zaujmout a hráči hodnotí titul velmi kladně. Líbí se jim zasazení do středověku, lov, přežívání a postupná stavba vesnice. Někteří jsou překvapeni absencí větších/závažnějších chyb a problémů, které provází většinu her v Early Access. Do 24. 9. se Medieval Dynasty prodává za 19,99€ (sleva 20 %).

- Až budeme blíže k vydání Cyberpunku 2077, tak se od CD Projektu RED dozvíme systémové požadavky pro hraní hry v rozlišení 4K, s ray tracingem atd. Zatím známe minimální a doporučené.

- Dvě nic moc zprávy pro příznivce PlayStationu. Spider-Man Remastered se nebude prodávat v krabičce (fyzicky) pro PlayStation 5 a bohužel nebude možné využít uložené pozice z původní PS4 verze. Remaster bude přibalen v Ultimate Edition hry Spider-Man: Miles Morales a bude k dostání samostatně, ovšem výhradně digitálně přes PlayStation Store. To také znamená, že trofeje budou odděleny. Můžete tak mít dvě platiny ze Spider-Mana. Z dřívějška také víme, že remaster nebude zdarma pro majitele původního Spider-Mana z roku 2018.

Musím se přiznat, stále jsem překvapen z obrovské akvizice. Od Microsoftu se dalo čekat všechno možné, ale nikdo si zřejmě nedokázal představit, že by společnost koupila takto velkou firmu. V rámci konkurenčního boje je to rozhodně plus a těžit z toho budou všichni hráči, i když hrozí, že budoucí hry od Bethesdy nevyjdou na PlayStation.