Zahraniční magazíny minulý týden v recenzích FIFA 21 psaly o absenci většího množství novinek a důrazu na pay-to-win prvky ve Ultimate Team módu. I přesto byly recenze veskrze pozitivní, což ale neplatí o názorech hráčů. Ti kritizují hru a obviňují EA z kopírování. Takzvaný review bombing cílí na všechny čtyři platformy, na které FIFA 21 vyšla.

Někteří hráči píšou, že vývojáři zkopírovali téměř celou hru. To podle všeho je přehnané, ale musím uznat, že změň ve FIFA 21 není tolik. Fanoušci dle všeho čekali větší změny. Místo nich se ale tvůrci zaměřili na vylepšení hratelnosti. Uvidíme, jak na tom budou PlayStation 5 a Xbox Series X/S verze, které dorazí už za měsíc a budou zdarma dostupné pro ty, co vlastní FIFA 21 na PS4 a Xboxu One.

„FIFA 16, ale za 60 dolarů...,“ píše jeden naštvaný hráč v uživatelské recenze na PS4 verzi FIFA 21. Další si všímá malých změn, opravy jednoho problému a vytvoření dvou nových. Podle něj vývojáři změnili pár atributů a provedli jen kosmetické změny. Tvůrcům doporučuje, aby se podívali na skutečný fotbalový zápas, pak zjistí, že útočníci utíkají, brankáři chytají a obránci dokážou zastavit útok.

„Skripty, hrozná obrana, příšerné přihrávky, hrozné servery, stejné herní mechaniky, ale máme nový úhel kamery,“ píše další nespokojený hráč a za pravdu mu dává komentář, že FIFA 21 je stejná jako FIFA 20, 19, 18 a 17. „EA Sports se nestarají o své fanoušky,“ dodává.

Nejhůře je na tom Nintendo Switch verze. Ta má od hráčů 0,1 bodů, což je nejhorší uživatelské hodnocení na serveru Metacritic. Podobné kritice čelí také Madden NFL 21 - 0,2 na PS4 a 0,4 na Xboxu One. U Legacy Edition fotbalu se ale není čemu divit. Tam jde skutečně jen o změnu soupisek. Titul stále běží na starém enginu a je to reskin FIFA 20, která byla reskinem FIFA 19.

Navzdory kritice se FIFA 21 skvěle prodává. Za minulý týden jde o nejprodávanější fyzickou hru ve Velké Británie a FIFA 21 na tomto trhu v úvodních dnech porazila The Last of Us Part II nebo Animal Crossing: New Horizons. Ve srovnání s loňským rokem u série FIFA se propadly fyzické prodeje o 42 procent, ale je to připisováno většímu zájmu o digitální verze.

Jaký je váš názor na FIFA 21?