Ve čtvrtek v noci jsme se dočkali prezentace ohledně novinek ze světa Resident Evil. Došlo na poodhalení další části příběhu, který působí doopravdy tajuplně, a také Capcom oznámil datum vydání. Hra dorazí 7. 5. tohoto roku nejen na novou generaci konzolí a PC, ale také na předchozí generace PlayStationu a Xboxu. Třešničkou na dortu budiž bezplatné vylepšení, pokud si hru koupíte například na PS4 a později si ji budete chtít zahrát na PS5 – to samé na Xboxu. Pro více informací rozhodně navštivte náš předešlý článek, kde jsme o všem podrobně psali.

Teď ale k tomu hlavnímu, a to je DEMO, i když spíš jakási hratelná vizuální ukázka, která vyšla exkluzivně na PlayStation 5. Nečekejte žádný souboj nebo lekačky. Spíše jde o možnost podívat se na vizuál hry. Hrajete za postavu pojmenovanou zkrátka jako Maiden a po vzoru filmu V jako Vendetta najdete dopis, který vám dopomůže k útěku. Ze sklepení se dostanete do nádherného sídla, který silně evokuje jedničku, ale to přece není na škodu. Hra běží plynule ve 4K při 60 snímcích s ray-tracingem. Jen má defaultně zapnutou akceleraci kamery… fujky. Stejně nechutné jsou i kusy masa na stole, které zřejmě nasvědčují, že zase půjde o společnost kanibalů. Demo dohrajete za zhruba 13 minut, když se budete silně rozhlížet. Ale teď k tomu, co lidi tak trochu naštvalo.

Jako první to jsou přehnaně dramatické zvuky, když pokaždé seberete předmět. Nad čímž se asi ještě dá mávnout rukou. Problém ale je spíše v absenci filmové zrnitosti nebo zkrátka „grainu“. Tento efekt je běžný v několika hrách, dokonce sedmý díl ho obsahoval. Jenže zde ho nenajdete… ptáte se proč? No, to je ten kámen úrazu. Musíte si totiž koupit Deluxe Edition, která stojí 2 120 korun neboli 80 euro pro naše slovenské diváky. Deluxe edice totiž krom speciální zbraně a nového skinu na psací stroje, který je promění na kazeťáky, odemyká také takzvaný Found Footage RE7 Filtr. V podstatě jde o honosný výraz pro zrnitost, kterou normálně hry nabízí. Jenže to není vše. Součástí této edice je také hudba v Safe Room, tedy v místnostech, kde si ukládáte postup. Vypadá to teda tak, že v základní edici tam nebude hrát známá skladba z předchozích dílů. Ale to ještě není vše, Horste! Pokud si koupíte Deluxe Edition, tak získáte přístup i k nejtěžší obtížnosti hry. A to se vyplatí. Až na to, že vůbec! Není to poprvé, co nejvyšší obtížnost si musí hráči zaplatit, ale i část soundtracku a vizuální úpravu hry?! No není divu, že jsou fanoušci naštvaní. V podstatě jim něco bylo odebráno, jen aby si za to následně zaplatili.

Přečtěte si také: Resident Evil Village bude v hráčích vzbuzovat strach a napětí

Každopádně, i součástí základní edice je multiplayerová složka, obdobně jako tomu bylo u Resident Evil 3 remaku. Jenže místo spolupráce zde půjdete proti sobě. Re:Verse jsou silně stylizované deathmatch zápasy pro 4 až 6 hráčů, kde budete moct hrát za slavné hrdiny, a dokonce i záporáky této hororové série. Jenže poměr liků a disliků na oficiálním traileru mluví jasně. Vizuál a zpracování se fanouškům moc nelíbí.

Co si o Deluxe Edition a Re:Verse myslíte vy? Dejte nám vědět do komentářů.