Valve si začátkem týdne trochu pokazilo jméno. V jejich obchodě Steam jste si totiž donedávna mohli koupit hru, která by vám do PC kromě herních souborů stáhla i cryptominer.

15. března 2018 se na Steamu objevila hra Abstractism, od indie vývojářů DeadTeam, která sebe sama popisovala jako „trivial platformer“. Podle Eurogameru se už od jejího vydání na Steamu objevovaly recenze rozezlených hráčů, že hra vám do počítače nainstaluje Trojského koně převlečeného za steamservice.exe a k němu ještě malware pojmenovaný „abstractism launcher“. V některých případech byly i doložené screenshotem.

Na tyto recenze zareagoval youtuber SidAlpha, který vydal video o potenciálním nebezpečí, že by hra mohla obsahovat cryptominer. Hra byla podezřelá hned z několika důvodů. Zaprvé v jedné odpovědi v diskuzi u hry vývojáři napsali „Bitcoin je zastaralý, momentálně Abstractism používáme jen k těžení kryptoměny Monero.“ Ať už šlo o sarkasmus nebo ne, hra se i přesto chovala divně. Mnozí hráči upozorňovali na to, že hra, ač šlo o na první pohled nenáročnou plošinovku, využívá nebývale hodně CPU i GPU.

Další podezřelou věcí byl systém item dropů. 23. července vyšel pro hru update, který umožnil hráčům získávat předměty, se kterými se dá na Steamu obchodovat na komunitním trhu. Hra tak odměňovala za aktivitu ve hře, což není tak neobvyklé. Problém je ale v tom, že item dropy byly dávkovány za čistý čas, po který máte hru zapnutou. První drop jste měli dostat po 15 minutách, druhý po 30 minutách, třetí po hodině a časy se postupně zdvojnásobovaly s každým dalším item dropem. Maximálně jich mohl člověk získat 7 s tím, že každý pátek se měl všem lidem vyresetovat jejich nahraný čas. Ovšem pouze pod podmínkou, že hru máte zaplou.

Pokud by ve hře byl doopravdy cryptominer, tyto podmínky by vás nutily mít hru zaplou co nejdéle, tedy i těžit co nejdéle. Navíc by všichni „těžaři“ měli hru zaplou pro vyresetování item dropů každý pátek, během kterého by si vývojáři mohli z napadnutých počítačů vyzvedávat natěženou kryptoměnu.

Valve ke stáhnutí hry ze Steamu k 31. červenci však pravděpodobně donutilo něco jiného. Ve zmíněných item dropech se nacházely věci, které sami vývojáři Abstractismu vytvořili a dá se s nimi obchodovat na komunitním trhu. Problém nastal v tom, že jeden z itemů byl prakticky kopií zbraně „Australium Rocket Launcher“ ze hry Team Fortress 2, jejíž hodnota se na trhu pohybuje okolo 100 dolarů. A někomu se ji podařilo prodat. Na to si samozřejmě poškozený stěžoval a hra Abstractism se tak dostala do hledáčku Valve.

Pokud si vzpomeneme na blogový příspěvek Valve z 6. června, píše se v něm, že chtějí „pouštět na Steam všechny hry, které podle nich nejsou nelegální, nebo troll.“ Vyvstává tak otázka, jak moc vážně to mysleli? Nicméně hra Abstractism už je z obchodu vymazaná a její vývojáři DeadTeam mají nyní zablokovaný účet.