547 dní. Přesně tak dlouho jsme si museli počkat, než jsme od prvního a vlastně na dlouhou dobu posledního traileru dočkali nových gameplay záběrů a informací o Hogwarts Legacy. Akčním RPG zasazeném do světa čar a kouzel nějakou slušnou dobu před událostmi Harryho Pottera i aktuálního spin-offu Fantastická zvířata.

Oznamovací trailer sliboval mnohé, ale nová ukázka všechno představuje v praxi. A vypadá to vážně skvěle. 15minutové představení samotné hry nám ukázalo v zásadě všechny její nejdůležitější části.

V roli námi vytvořeného kouzelníka se dostáváme do pátého ročníku Bradavic coby nový student. V zásadě se tak už od začátku budeme moci věnovat jak pokročilejším částem kurikula, tak se zároveň pěkně po našem seznámit se všemi postavami. Samotná hra nás totiž zavede na konec 19. století a až na pár výjimek hlavně duchovního rázu vlastně nepotkáme nikoho, koho známe například z knížek nebo filmů. Všechny postavy budou nové, a to jak profesoři, tak spolužáci. Pomalu se s nimi budeme moci seznamovat během našeho hraní; v samotných hodinách i během přestávek na chodbách.

Článek pro vás máme i jako video

Ačkoli půjde primárně o akční RPG, stále budeme právě studentem a náš pobyt v Bradavicích bude podle toho také vypadat. Ze začátku budeme přiřazeni do jedné ze čtyř kolejí této školy a samozřejmě budeme postupně muset docházet na nejrůznější hodiny. Například obrany proti černé magii nebo výrobu lektvarů. Tam bychom se měli naučit hlavně věci, které nám potom pomohou ve zbytku hry.

Hogwarts Legacy se totiž nebude odehrávat pouze v Bradavicích, ale i v různých lokacích kolem. Ať už jde o venkov, nejrůznější jeskyně a dungeony, případně vesničku Prasinky (v originále Hogsmeade), která bude plná obchodů, kde najdete nejen ingredience, ale třeba i různá oblečení. I samotné Bradavice ale mají obsahovat nespočet různých tajemství, a hlavně například logických výzev.

Za poměrně zajímavě vypadající část ale považujeme komnatu nejvyšší potřeby. Ta totiž vypadá, že bude sloužit jako takový náš malý, osobní svět. Ten si budeme moci různě upravovat a přidávat do něj řadu předmětů; jako jsou třeba stanice na výrobu lektvarů, vylepšování výbavy nebo zahrádky pro růst ingrediencí. Dokonce si tam budeme moci přivést fantastická zvířata, která uvidíme na cestách, a ochránit je proti černé magii a pytlákům a nabídnout jim domov.

Tohle všechno, snad s výjimkou těch zvířat, samozřejmě bude klíčové hlavně během soubojů. Kde se různá kouzla, výbava i lektvary budou hodit. Z ukázky to vypadá, že zrovna soubojů nebude vyloženě málo. A jak vlastně bude soubojový systém plně fungovat a působit, to teprve ukáže čas. Přesto vypadá vcelku zábavně a nechybí řada fanouškům známých kouzel i několik dalších zajímavých možností. K dispozici údajně máme mít desítky různých kouzel a chybět nebude ani možnost nějakého odrážení nepřátelských kouzel, dokončovací údery nebo speciální magie.

Rozhodně to ale vypadá, že není Hogwarts Legacy malou hrou. Což dokazuje celkově otevřený svět a možnost se po něm pohybovat i pomocí koštěte. A nutně podotknout, že nás vlastně překvapilo, kolik věcí bylo ukázáno a kolik toho tvůrci slibují. Takže vážně doufáme, že se to vydaří. Datum vydání je zatím naplánováno někdy na konec letošního roku, a to pro PC, PlayStation 4 a 5, Xbox One a Xbox Series X a S.