Hideo Kojima (56 let) se stane čestným členem Britské akademie. Tvůrce série Metal Gear a Death Stranding obdrží cenu BAFTA Fellowship v dubnu/aprílu letošního roku za kreativní přínos pro herní průmysl. Toto ocenění se dává lidem za mimořádný a výjimečný přínos.

Japonský designér se dostane do společnosti herních ikon jako je Tim Schafer z Double Fine Productions, John Carmack z id Software, David Braben z Frontier Developments nebo studio Rockstar Games, které cenu získalo za sérii Grand Theft Auto. Stejnou cenu má i Gabe Newell z Valve, designér Peter Molyneux nebo Shigeru Miyamoto, designér Nintenda, který se proslavil hrami Super Mario a sérií The Legend of Zelda.

„Děkuji vám moc za tuto vzácnou cenu,“ vzkázal Hideo Kojima a vzpomenul na předchůdce, kteří před ním tuto cenu získali. Váží si jejich práce a přínosu pro zábavní průmysl, ať už to jsou filmy, televize nebo hry.

„Chtěl bych také poděkovat těm, kteří mě v průběhu let podporovali. Budu pokračovat ve svém závazku vytvářet nové a inovativní způsoby, které posouvají zábavu ve videoherním světě,“ dodal. Cenu si převezme 2. 4. 2020 v Londýně během Bafta Games Awards. Nominované hry budou zveřejněny v úterý 3. 3.

Kojima je nejen designérem, ale také scénárista a režisér. V herním průmyslu se angažuje více než 25 let a je považován za významnou postavu videoherního světa a otce stealth her díky sérii Metal Gear. Na sérii Metal Gear pracoval Kojima přes 25 let a vzniklo více než 20 her pro různé platformy a konzole. V roce 2015 se osamostatnil a pod hlavičkou Kojima Productions ve spolupráci se Sony v minulém roce vydal Death Stranding.

Death Stranding je rozporuplná hra. Někteří ji považují za nejlepší titul poslední generace, zatímco jiné odrazuje tím, že hráči musejí doručovat zásilky. Death Stranding, kde hlavní postavu ztvárnil hollywoodský herec Norman Reedus (Živí mrtví), se i přesto stalo hrou s největším počtem ocenění Hra roku 2019. Titul má v průměrné hodnocení 82 procent a ocenění Game of the Year 2019 získal 80krát – 48 od novinářů a 32 od hráčů. Death Stranding tak porazil Resident Evil 2 (72 ocenění), Sekiro: Shadows Die Twice (57 ocenění) nebo Control (29 ocenění).

Jen pro srovnání, v roce 2018 vypadalo pořadí následovně: God of War (198 ocenění), Red Dead Redemption 2 (135) a Spider-Man (16). Tak uvidíme, jak bude vypadat letošní rok, kdy vychází Cyberpunk 2077, The Last of Us: Part II, Final Fantasy 7 Remake, DOOM Eternal, Halo Infinite, Ghost of Tsushima a další zajímavé kousky.

Co dalšího Kojima plánuje? Letos v létě vydá Death Stranding na PC, ale už nyní pracuje na další hře. Dříve mluvil o tom, že by rád vytvořil horor, skutečně děsivou hru. Na podobné pracoval před odchodem z Konami - společně vytvářeli Silent Hills, z něhož vznikl hratelný teaser P.T.

Podle svých slov má v plánu několik nových projektů. Kromě menších titulů i jednu velkou hru. Pokud by vzniklo pokračování Death Stranding, tak by Kojima začal od nuly a šlo by o odlišný titul. Tím by zachoval své přesvědčení vytvářet originální hry.