Rytmická akční jízda Hi-Fi RUSH od japonského studia Tango Gameworks dělá díky mnoha svým nezpochybnitelným kvalitám řadě hráčů radost už od okamžiku, kdy ji společnost Bethesda Softworks před více než týdny překvapivě oznámila a hned vydala ve verzi pro PC a Xbox Series X|S. Nyní se ale zdá, že by hra mohla obzvlášť potěšit příznivce hororové série The Evil Within, která Tango Gameworks umístila na mapu herního světa.

Snad můžeme prozradit, že v Hi-Fi RUSH se tu a tam objevují dvě postavy, které jsou zcela jasnými narážkami na první díl The Evil Within z roku 2014 a které je - alespoň v některých případech - dost těžké minout. Kdo zkrátka The Evil Within hrál nebo aspoň chvíli viděl, mělo by dotyčnému být hned jasné, která bije. To ale není všechno.

Server GamesRadar+ nově upozornil na letmý okamžik v cut-scéně, jež zahajuje jedenáctou úroveň hry s názvem Track 11: The Needle Drop. V něm je totiž možné spatřit obrazovku, která obsahuje text „News: Sequel to popular survival horror game franchise announced,“ v překladu „Zprávy: Oznámeno pokračování populární herní série survival hororů“. A existuje jen jedna oblíbená série survival hororů, která je s tvorbou studia Tango Gameworks a obecně s portfoliem Bethesdy Softworks spojená - The Evil Within.

Samozřejmě může jít o pouhou narážku, potažmo easter egg bez většího významu. Pak je ale otázka, proč se obrazovka objeví v cut-scéně tak krátce. Sami jsme se na ni podívali ve verzi pro Steam (protože někteří z nás si Hi-Fi RUSH opravdu koupili, místo aby spoléhali na Game Pass) a skutečně vám v podstatě stačí mrknout ve špatné chvíli a obrazovku skoro ani nezaregistrujete. Vývoj Hi-Fi RUSH navíc vedl John Johanas, který zastával pozici herního ředitele už při vývoji skvělého The Evil Within 2 z roku 2017. A ačkoliv pokračování méně povedeného originálu končí způsobem, který si existenci sequelu vyloženě nevynucuje, rozhodně nabízí prvky, na něž může další případné pokračování snadno navázat.

Oficiálně se však k celé věci nikdo z Bethesdy ani Tango Gameworks dosud nevyjádřil, takže můžeme jen spekulovat, jestli jde o pouhou narážku bez hlubšího smyslu nebo o náznak toho, co aktuálně Tango chystá. Závěrem se nicméně sluší připomenout, že celou Bethesdu nyní vlastní Microsoft, který ji sice z větší části nechává fungovat tak jako doposud, ale nedovoluje jí vydávat nové hry mimo PC a Xbox.

Pokud by tedy na The Evil Within 3 opravdu došlo, pravděpodobně bychom tu měli případ omezení plnohodnotného pokračování multiplatformní série jen na část platforem, na nichž si můžete zahrát předchozí díly (ty samozřejmě vyšly i na PlayStation). A my se obáváme, že tohoto protizákaznického přístupu si užijeme víc než dost i bez The Evil Within, jen co konečně dojde na The Elder Scrolls VI od Bethesdy Game Studios, nového Wolfensteina od MachineGames nebo další možné snahy id Software v rámci série DOOM. Moc rádi bychom se ale mýlili.