Dobré ráno. Subnautica: Below Zero se podívá na další platformy. DC Universe Online slaví desáté výročí. Tales from the Borderlands si máme zahrát na next-genu. Maneater obdrží DLC. Nový INDIAN.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Subnautica: Below Zero se podívá na další platformy. Rating ESRB zmiňuje dosud neoznámené verze pro PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X a Xbox Series S. Pokračování indie hitu Subnautica bylo na začátku roku 2018 spuštěno v předběžném přístupu na Steamu. Vývojáři zatím slíbili jen Nintendo Switch verzi.

- Masivně multiplayerová akce DC Universe Online z roku 2011 oslavuje své desáté výročí. Při té příležitosti se chystá nový obsah v rámci další epizody i vylepšená verze pro PS5 s využitím nových technologií. Tvůrci chtějí zapracovat na obsahu, aby nabrali nové hráče a potěšili stávající komunitu.

- Je na čase změnit pár věcí. Vítejte u našeho výročního videa, ve kterém vám představíme celou řadu novinek. Mimo jiné vám vysvětlíme důvody k rebrandingu Indiana. Dozvíte se odpovědi na nejpalčivější otázky. Rozčísneme hodnocení videoher. Podělíme se s vámi o čísla a statistiky. A hlavně vám představíme náš plán na rok 2021. Tohle je nový INDIAN.

- Úspěch kooperativní adventury A Way Out překvapil Electronic Arts. Prodalo se totiž téměř 3,5 milionu kopií. To znamená, že si hru zahrálo skoro sedm milionů lidí. Pro nezávislý tým okolo Josefa Farese jde o neskutečná čísla a doufá, že stejně se povede i připravovanému titulu It Takes Two. Ten se drží stejného konceptu - vyjde 26. 3. 2021 na PC, PS4, Xbox One, PS5 a Xbox Series X/S.

- Databáze-her.cz letos pořádá již šestý ročník Herní výzvy - akce, která si klade za cíl rozšířit hráčům jejich herní obzory - účastníci totiž mají za úkol během roku 2021 dohrát hry z předem daných kategorií, které podporují rozmanitost a objevování zajímavých nových titulů. Pokud se přihlásíte, můžete soutěžit o hodnotné ceny a stejně jako minulé ročníky je přítomen charitativní přesah, kdy s rostoucím počtem aktivních účastníků výzvy bude růst i příspěvek uživatelů Databáze organizaci Člověk v tísni. V loňském roce se tímto způsobem podařilo vybrat 10 000,- Kč na sbírku pomáhající zmírnit následky koronavirové krize.

- To PEGI předčasně vyzradilo PlayStation 5 a Xbox Series X/S verze Tales from the Borderlands. Ty obdržely rating 18. 12. 2020 společně s PC verzí. Spekuluje se o vylepšené verzi této komediální sci-fi adventury.

- Sony nikdy oficiálně nepotvrdila, kolik kopií Death Stranding se prodalo. Dle všeho si ale japonská společnost na prodeje stěžovat nemůže. Michael Mumbauer byl vedoucím PlayStation World Wide Studios a v popisku své kariéry uvádí, že Death Stranding společně s Uncharted, The Last of Us, God of War a Marvel's Spider-Man dosáhl rekordních prodejů a mezinárodního ohlasu. Na Steamu se dle SteamSpy prodal více než milion kusů.

- Oblíbili jste si nevšední žraločí RPG z minulého roku? Umělecký ředitel Sean McBride potvrdil práce na dodatečném obsahu pro Maneater. Podrobnosti se dozvíme brzy. Tripwire Interactive se náležitě starají i o Killing Floor 2 z roku 2016.

- Jedna z nejznámějších tváří herního průmyslu oslavila 20 let v Microsoftu. Larry Hryb přezdívaný Major Nelson nastoupil k Microsoftu přesně 15. 1. 2001. V poslední době je více vidět Phil Spencer, ale Major Nelson zůstává jako jeden z mála, co představuje novinky okolo Xboxu.

- Vývoj Overwatch 2 drhne. Alespoň to tvrdí streamer Metro, který měl slyšet, že pokrok jde zatraceně pomalu a Blizzard je nucen odložit premiéru. To jde ruku v ruce s prohlášením Jeffa Kaplana. Šéf vývoje na konci minulého roku řekl, že Overwatch 2 je ještě daleko. Zatím jsme viděli pouze dva trailery. Jeden lákal na kooperativní PvP kampaň až pro čtyři hráče a druhý na nový PvP režim s názvem Push. Snad se něco dozvíme na BlizzConline 2021 - koná se od 19. do 20. 2. 2021.

- Rainbow Six Quarantine nevyjde 21. 3. 2021. Toto datum uváděly stránky Ubisoft Connect, podle mluvčího francouzské společnosti šlo ale o chybu. Nadále platí, že kooperativní akce vyjde od 1. 4. 2021 do 31. 3. 2022.

- Jak hodnotíme hry? Máme pro vás speciální video. V něm vám představíme aktualizovaný systém recezí pro rok 2021. Více v aktualizované sekci Jak hodnotíme.