Electronic Entertainment Expo, nebo také E3, jsou takové druhé Vánoce pro každého milovníka videoher. Jedná se o největší herní událost roku a herní vývojáři si vždy nechávají svá největší oznámení právě na tento veletrh.

V posledních letech ale hned několik velkých vydavatelů E3 opustilo a raději si udělali svoji akci. Mezi ně patří EA, Sony a Activision. To bylo ještě předtím, než se v minulém roce veletrh musel zrušit kvůli probíhající pandemii okolo koronaviru. A jelikož se E3 nakonec nekonala ani v digitální podobě, spousta firem se rozhodla pro vlastní akci, které například u Ubisoftu či EA slavily velký úspěch. Je tedy otázkou, jak to bude s touto slavnou konferencí dál?

Pro odpověď nemusíme chodit nikam daleko, jelikož samotný pořadatel akce, Entertainment Software Association, slíbil, že přetvoří E3 a opět ji uvidíme v červnu/júni letošního roku. Navíc magazín VGC mohl nahlédnout do dokumentů týkajících se letošní E3, díky čemuž se nám informace značně rozšiřují.

Měli bychom se dočkat digitální akce,

která bude probíhat již v oznámených termínech, které byly stanoveny na 15. - 17. 6. Těšit se tedy můžeme na streamy, které budou zahrnovat dvouhodinové přednášky hlavních herních partnerů, udílení cen, ukázkovou noc den před začátkem celé akce a menší výstupy herních vydavatelů, influencerů a mediálních partnerů.

V rámci digitální E3 2021 by měly mít partnerské společnosti možnost vzdáleně streamovat herní dema napříč „tisícem“ plánovaných schůzek za pomoci vývojářů. Tady jde vlastně o to, že novináři a další média budou mít možnost vyzkoušet různé herní projekty, za asistence samotných vývojářů, což bylo využíváno v rámci jiných online akcí v průběhu loňského roku.

I když se vše na první pohled zdá dobře promyšlené a neměl by tu být snad žádný problém, který by vzniku digitální E3 bránil, tak přece jen tu jeden zádrhel je. Celý tento herní veletrh teprve musí být schválen členstvem ESA, které se skládá především z velkých herních společností. A jak jsme si říkali na začátku, někteří herní vydavatelé již E3 opustili a v letošním roce se k nim minimálně jeden přidá. Je tedy otázkou, zda bude digitální E3 vůbec schválena.

Nejsou to ale pouze herní společnosti, jejichž cesty se s herním veletrhem E3 rozešly. Takový Geoff Keighley, jehož jméno bylo s touto akcí dlouho spojováno, se po loňské neshodě s vedením akce, rozhodl, že si raději vytvoří něco svého a vznikl tak úspěšný Summer Game Fest. Navíc Keighley potvrdil magazínu VGC, že nemá v plánu být opět součástí E3. Letos od něj můžeme opět očekávat Summer Game Fest.

ESA tak akorát přihlíží, jak se největší herní veletrh pomalu rozpadá pod rukama. Není tedy divné, že zastávají názor jednotné digitální či normální herní akce. Dle nich je prostě mnohem lepší přijít s jednou velkou událostí, která ohromí celý svět. Ve zprávě, kterou podali magazínu VGC, se také zmiňují, že brzy zveřejní další detaily ohledně E3, avšak nehodlají prozradit, kdo se na veletrh přihlásil.

„Můžeme potvrdit, že transformujeme zážitek E3 na rok 2021 a brzy budeme sdílet přesné podrobnosti o tom, jak spojujeme globální komunitu videoher,“ řekl mluvčí ESA. „Vedeme skvělé rozhovory s vydavateli, vývojáři a společnostmi a těšíme se na brzké sdílení podrobností o jejich zapojení.“

Proč vlastně celou dobu mluvíme o digitální E3, když normální provedení veletrhu prozatím nebylo zrušeno? To sice nebylo, ale stále probíhající pandemie a situace kolem ní dosti naznačuje, že takhle velkých akcí se ještě delší dobu nedočkáme a je tedy nutné předpokládat, že na 99 % bude E3 v digitální podobě. K tomu všemu, vícero herních vydavatelů sdělilo magazínu VGC, že pracují s tušením, že letošní E3 se prostě v normálním provedení neuskuteční.

Na konec tu máme ještě nějaké info ohledně struktury samotné digitální E3. Ta by měla vždy probíhat v čase od 10:00 do 22:00 východního času, s tím, že se v Evropě, Číně a na Středním východě budou následně pouštět záznamy. U nás tedy od 16:00 do 04:00.

Přečtěte si také: Kybernetický útok na CD Projekt RED. Hackeři získali zdrojové kódy her

Každý den bude v podstatě vypadat tak, jak jsme na to do teď byli zvyklí. Začne se s 30minutovou pre-show od mediálních partnerů, po níž bude následovat dvouhodinová „exkluzivní tisková konference“ držitele platformy, následně dojde na Q&A a panelovou reakci.

Zbytek dne budou vyplňovat vstupy od vydavatelů třetích stran a den se zakončí rychlím opáčkem toho, co se oznámilo, a teaserem na další den. Za zmínku také stojí, že poznámky od ESA se zmiňují o „charitativní after-party“.

Tímhle jsme se dostali na úplný konec všech zatím dostupných informací o letošní E3. Takže nezbývá nic jiného než se zeptat, jak to vidíte vy? Myslíte, že se některé ze společností vrátí na E3 či jich více odejde? Očekáváte vůbec E3 2021 nebo jste byli spokojeni s loňským Summer Game Fest a těšíte se spíše na něj? Jen se nám pochlubte do komentářů.