Po vydání konzolí Xbox Series X|S a dokončení akvizice ZeniMaxu s Bethesdou se Microsoftu z obchodního hlediska mimořádně daří. Americká společnost odhalila tržby, které u herní divize meziročně vzrostly o polovinu.

Výsledky pocházejí za třetí fiskální čtvrtletí roku 2021. Microsoft dosáhl tržeb ve výši 41,3 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 19 %, a zisku 15,5 miliardy. Divize Xboxu si z první částky připsala 3,6 miliardy dolarů. S ohledem na celkové tržby to není mnoho, ale stále je to o polovinu více než před rokem stejnou dobou.

Není pochyb o tom, že do výsledků herní divize promluvila nová generace Xboxu. Díky konzolím Xbox Series X|S tržby z hardwaru meziročně vzrostly o 232 %.

Bohužel nevíme, kolik kusů konzolí se prodalo. Microsoft už roky nezveřejňuje prodeje a nehodlá na své strategii nic měnit. Analytici poukazují na rostoucí popularitu předplatného Xbox Game Pass i na premiéru nových konzolí.

Amy Hood při prezentaci výsledků Microsoftu poznamenala, že poptávka po konzolích Xbox Series X|S daleko předčila očekávání Microsoftu. Počet kusů je nadále omezen kvůli problémům způsobenými globální pandemií. Nedostatek konzolí má pokračovat a příjmy z obsahu a služeb Xboxu by měly v dalším čtvrtletí klesnout.

Přesto jsme o něco chytřejší. 80 procent příjmů Xbox divize souvisí s obsahem a službami, nikoliv s konzolemi. To může naznačovat rostoucí podíl předplatného Xbox Game Pass. Ten měl údajně překonat 23 milionů předplatitelů. To by znamenalo, že služba za poslední tři měsíce vzrostla o pět milionů předplatitelů. Nesmíme ale zapomenout na podíl Microsoftu z prodejů digitálních verzí her přes Xbox Store.