Čtvrtá epizoda Dying 2 Know přinesla detailních pohled na obrovský svět zombie akce Dying Light 2 Stay Human a představila postavu Lawan, kterou hraje Rosario Dawson.

Lawan je bojovnice, silná a odhodlaná žena, jež umí přežít v hroutícím se světě plném nebezpeční. Chce se za každou cenu pomstím těm, kdo ji zradil.

O chování Lawan máme částečně rozhodovat my. Můžeme z ní udělat bezohlednou vražedkyni, která se zajímá pouze o dosažení svého cíle, nebo bojovnici, která se snaží pomáhat ostatním a riskuje kvůli tomu i vlastní život. V příběhu má hrát důležitou roli.

Také vám přijde, že tímto popiskem polské studio Techland naznačilo, že Lawan bude hratelnou hrdinkou vedle poutníka Aidena, jenž má moc změnit osud Města? Zatím se podívejte na filmeček představují Lawan.

Dawson si zahrála například ve snímcích Vítejte v džungli (Mariana), Alexander Veliký (Roxana), Sin City – město hříchu (Gail), Bohémové (Mimi Marquez), LEGO Batman film (hlas Barbary Gordon / Batgirl) či Zombieland 2: Rána jistoty (Nevada).

Hlavní část Dying 2 Know se věnovala otevřenému světu. Vedoucí designér Tymon Smektała přinesl nové informace o mapě, tedy Městu, a podrobnosti o pohybu a průzkumu. K vidění byly dvě tváře Města – brutální stránka plná smrti, stejně jako krásná stránka hemžící se nově vybudovanou společností.

Město má různorodou architekturu s historickými kostely, obchodní čtvrtí, moderními bytovými domy a starou částí. Vývojáři chtěli, aby hráč viděl pozůstatky kdysi prosperujícího města. Nechybí velké mrakodrapy, televizní věž nebo staré, opuštěné stanice metra, stejně tak opuštěná nákladní loď.

Při procházení jednotlivými místy máme slyšet pohlcující zvuky a setkáme se s celou řadou postav. Někteří lidé se budou snažit vrátit věci do normálu. Jeden přeživší sice ví, že je to zbytečné, ale přesto vytvoří něco, co se podobá dnešním aplikacím na seznámení. Jindy narazíme na operního pěvce, jenž mezi ruinami zpívá.

Kromě hlavních misí, vedlejších úkolů a různých doprovodných aktivit se můžeme vydat do minulosti Města, kterému se kdysi říkalo Villedor. Můžeme zde najít staré noviny, nahrávky, knihy, plakáty a mnoho dalších předmětů, které nás trošku zasvětí do historie.

K tomu se váže obnovení infrastruktury. Aiden bude dávat dohromady elektrické stanice, které změní tvář světa. Prodejny se rozsvítí, větráky se zapnou, začnou fungovat elektrické pasti pro boj s nakaženými a zbytky starého světa se probudí k životu. S tím jde ruku v ruce volba, kterou frakci si vyberete. Tento výběr kromě příběhových důsledků přinese i možnost utvářet panorama města. Každá frakce má odlišné struktury, které bude budovat.

Jako příklad byla uvedena škola s učitelem, jenž bude učit děti. Druhá frakce místo školy postaví základnu, kde najdete obchodníka a NPC postavu s nějakým úkolem.

V neposlední řadě byla představena skladba Run, Jump, Fight ze soundtracku hry.

Dying Light 2 Stay Human vyjde 4. 2. 2022 s českými titulky. Zahrajete si na PC, PlayStationu 5, Xboxu Series X/S, PlayStationu 4, Xboxu One a Nintendu Switch přes cloud.