Electronic Arts konečně představila poslední mód v čistě multiplayerové střílečce Battlefield 2042. Po klasických vojenských bitvách ve známých režimech a netradičním Battlefield Portalu s obsahem z předchozích dílů přichází na řadu variace na battle royale.

Vývojáři sázejí na menší, ale o to intenzivnější bitevní vřavu, která nebude pro 100 hráčů jako v bezplatném Call of Duty Warzone, ale jen pro 32 hráčů na PC, PS5 a Xbox Series X/S (na PS4 a Xbox One to bude 24 hráčů). Místo Warzone se Hazard Zone podobná spíše Escape From Tarkov s hledáním cenné kořisti a bojem nejen proti jiným hráčům, ale také umělé inteligence. Zásilku je nutné dostat do bezpečí.

Nepřátelští hráči a AI nejsou jedinou hrozbou. Tou další je kataklyzmatická bouře, která se pomalu, ale jistě blíží. Na mapě budete hledat spadlé kapsle z družic. V nich se nacházejí radiačně odolné datové disky. Ty shromažďují důležité zpravodajské informace po celém světě a jsou shazovány na území kontrolovaná USA a Ruskem.

Datové disky jsou nezbytné pro No-Pats po celém světě a poskytují jim cenné informace, které zajišťují bezpečnost všech No-Pats (včetně nebojujících osob). V případě potřeby je možné tyto informace prodat na černém trhu výměnou za zásoby potřebné k přežití.

To bychom měli část příběhu. V Hazard Zone hrajete za elitní operační jednotku, která má za úkol získat tyto důležité datové disky. Vy a vaše jednotka musíte tyto disky najít, shromáždit a získat dříve, než se nad oblastí přežene bouře, a to ve hře, v níž má každý pouze jeden život. I když...

Musíte se dostat na místo pádu kapsle a potom rychle pryč. V praxi to má být mnohem složitější a nebezpečnější; kvůli ostatním hráčům, okupačním silám řízených umělou inteligencí a smrtícími bouřemi. Bude klíčová týmová spolupráce.

STRATEGIE A VYBAVENÍ

Před každou hrou na obrazovce Mission Area Briefing uvidíte přehled oblasti. Zjistíte, ve kterých oblastech mapy je vyšší pravděpodobnost, že narazíte na datové disky, nepřátele a uplinky, které slouží pro komunikaci s velitelstvím při vyzvednutí. Vydat se do oblastí, kde je nízká pravděpodobnost výskytu nepřátel, je pravděpodobně bezpečnější, ale najdete tam méně datových disků. Pro velké odměny se budete muset vydat do srdce nebezpečí a vyjít z něj na druhé straně živí.

Na základě těchto informací z briefingu si pak se svým oddílem vyberete specialisty a vybavení. Každé družstvo se skládá ze čtyř unikátních specialistů. Hráči ve skupině nemohou mít stejné speciality. Je tak důležité se vzájemně doplňovat. Za kredity z černého trhu (Dark Market Credits, DMC) získané v Hazard Zone si budete moci nakoupit své oblíbené zbraně a vybavení, které vás mohou dostat z úzkých.

Pokud budete mít plné kapsy DMC, budete si moci zakoupit SMG, útočné pušky, odstřelovací pušky a další. Můžete si také pořídit házecí předměty a vybavení, které vám poskytnou taktickou výhodu, jako jsou bedny s léky a municí nebo kouřové granáty schopné poskytnout vám krytí, které můžete využít k úniku z intenzivních přestřelek. Každý specialista bude mít jako startovní zbraň přístup k útočné pušce.

Vedle vybavení si můžete pořídit také taktická vylepšení, která mohou výrazně zvýšit vaše šance na přežití.

VÝSADEK

Po výsadku budete pomocí skeneru hledat spadlé kapsle obsahující datové disky. Budete muset být obezřetní, protože se vám do cesty může kdykoli postavit několik smrtících překážek. Kromě ostatních vojáků, kteří hledají datové disky, se budou po mapě potulovat i okupační jednotky ovládané umělou inteligencí, které budou datové disky hlídat, takže buďte připraveni na boj. Ale pozor: pokud padnete, vaši spoluhráči vás mohou přivést zpět jen za zvláštních okolností.

V průběhu zápasu se budou k zemi řítit další kapsle. Tyto kapsle budou obsahovat více datových disků než ty předchozí, takže se vy a vaše družina budete muset rozhodnout, zda vám stojí za větší riziko usilovat o bohatší odměny. V tomto okamžiku se také zvýší nebezpečí kolem vás, protože bouře, která se do konce zápasu přežene přes celou oblast, se každou minutou zvětšuje a stává se nebezpečnější.

Naštěstí na zemi najdete několik prostředků, které vám mohou pomoci, když se nepřátelé blíží a likvidují vaši jednotku jednoho po druhém. Muniční stanice jsou rozmístěny po celé mapě a označeny na vašem HUD, takže vždy budete vědět, kam jít, pokud vám dojde munice. Uplinky, náhodně se spawnující laptopy, vám také mohou dát mocné schopnosti, které vám pomohou zvrátit průběh bitvy nebo dokonce přivést zpět padlé členy družstva.

EXTRAKCE

První okno extrakce se otevře krátce po začátku zápasu. Po určení místa si budete muset pospíšit, protože budete mít jen krátký čas na to, abyste se bezpečně dostali na palubu. Družstva, která si vyberou specialisty zaměřené na rychlost, mohou mít výhodu, pokud jde o první extrakci, popadnutí datových jednotek a rychlý odchod.

Jakmile dorazíte k EZ (označené zeleným kouřem), bude se vaše družstvo muset bránit před okupačními jednotkami a jinými hráči. Nezapomeňte však, že pro extrakci se musíte dostat do vrtulníku. Pokud se některému z vašich členů družstva nepodaří nastoupit včas, prošvihne okno a bude muset provést extrakci během posledního extrakčního okna.

Po dokončení první extrakce se začne naplno projevovat bouře, která mapu učiní nebezpečnější. Aby toho nebylo málo, budete mít k dispozici pouze poslední pokus o extrakci. Během závěrečné fáze vyzvedávání byla většina původních datových disků vyzvednuta jinými týmy No-Pats a vy je budete moci sledovat pomocí skenerů datových disků.

Jak se bouře blíží ke svému vrcholu, otevírá se poslední extrakční okno. Tato poslední extrakční zóna donutí zbývající týmy bojovat o poslední možnost odchodu. Každý tým, který zůstane pozadu, fakticky ztrácí kolo a všechny datové disky, které do této chvíle nashromáždil.

PROGRES

Družstva, která úspěšně získají datové jednotky a provedou extrakci, budou odměněna DMC a také bonusem, který se členům rozdá na základě jejich akcí provedených během zápasu, například zabití. Čím více datových disků získáte, tím vyšší bude odměna pro vaši jednotku.

Zápasy v Hazard Zone mohou trvat přibližně 5 až 20 minut, podle toho, jak hrajete, kdy se rozhodnete pro odchod a zda budete úspěšní. V módu bude dostupných všech sedm map z Battlefieldu 2042.

Důležité je, že váš postup v Hazard Zone je propojen se zbytkem hry. Jakýkoli pokrok, kterého dosáhnete v Hazard Zone, vám také přinese XP pro vaši celkovou hráčskou úroveň, odemknutí zbraní atd.

Battlefield 2042 se vším všudy vychází 19. 11. 2021.