Skupině tří programátorů se podařilo vytvořit hack pro firmware 9.0 systému PlayStationu 4 a PlayStationu 4 Pro. Panují obavy, že tohle prolomení může vést k ohrožení ochrany nové generace konzole od Sony.

Verze 9.0 vyšla teprve před třemi měsíci. Od té doby systém poskočil na verzi 9.03, ale přesto mohou mít představitelé Sony na čele vrásky.

Hack je pozoruhodný v tom, že předchozí pokusy byly provedeny na mnohem starších aktualizacích firmwaru, což znamenalo, že nové hry by na něm nefungovaly. Ovšem tohle je jiný případ. Pro spuštění nejnovějších her tento hack přes USB (stejně jako kdysi u PS3) stačí, což znamená, že pokud se masivně rozšíří, může se na PS4 a PS4 Pro začít ve velkém pirátit.

Další potenciální vrásky na čele přidělává prohlášení jednoho ze zapojených hackerů. Podle něj by stejný postup mohl fungovat i na PlayStationu 5. Hack na nejnovější konzoli ale nebyl ještě testován, protože ji dotyční nevlastní. Rozhodně nikdo nemůže očekávat, že by v dohledné době došlo k prolomení ochrany PS5.

Na druhou stranu se tímto hackem otevírají dveře pro vylepšování her. V tomto případě je vhodné zmínit Lance McDonalda, jenž tvrdě pracoval na vytvoření neoficiálního 60fps updatu pro Bloodborne. Také illusion0001 přinesl řadu patchů pro lepší snímkovou frekvenci u PS4 her, včetně Uncharted 4 na úkor rozlišení.

Neoficiální patch pro Uncharted 4