Studio Rockstar Games včera odpoledne potvrdilo nabourání do interní sítě a odcizení záběrů z rané vývojové verze nového Grand Theft Auto, které se internetem začaly šířit v neděli ráno. Zároveň společnost uvedla, že vývoj očekávané hry pokračuje podle plánu a celý tým je odhodlán přinést hráčům co nejlepší zážitek a překonat očekávání komunity.

Vypadalo to, že se hacker postupně stáhl do ustraní a celé kauzy bude konec, ale je tomu přesně naopak. Dnes oznámil záměr prodat zdrojový kód a dokumenty Grand Theft Auto 6 za méně než 100 tisíc eur (2,4 milionu korun).

Dokumenty mají obsahovat celou historii hry, informace o vozidlech a zbraních, hratelnosti, financování, pokročilém taktickém systému a mnoho dalšího. Vypadá to, že cenu dal schválně nižší a bude vše prodávat vícekrát.

Hacker rovněž tvrdí, že se opakovaně pokoušel kontaktovat Rockstar a usilovat o dohodu, ale bez odpovědi. V neděli večer se internetem šířily zprávy o vydírání vývojářů.

Je otázkou, jakou část zdrojového kódu GTA 6 hacker získal. Rockstar odcizení zdrojového kódu nepotvrdil. Nicméně, hacker už v neděli na GTAForums poskytl několik obrázků ze zdrojového kódu.

Mezitím společnost Take-Two Interactive v prohlášení pro akcionáře uvedla, že byly podniknuty kroky k izolaci a omezení podobných incidentů. Plus bylo opět potvrzeno, že v Rockstaru nepředpokládají vliv na současné projekty. Vše má běžet podle plánu.

Speciální video: Jaký dopad má únik GTA 6 na herní průmysl?

NA HACKERA SI DOŠLÁPNE FBI

Hackera, který tohle všechno způsobil, stíhá americký Federální úřad. S FBI a ministerstvem spravedlnosti USA spolupracuje Uber. Má se za to, že za vším stojí 16letý Brit, jenž je jedním z vůdců skupiny Lapsus$.

Minulý týden hacker získal přístup do počítačové sítě Uberu a letos se už skupina nabourala do sítí společností Microsoft, Cisco, Samsung, Nvidia, Ubisoft a Okta. Sám hacker na GTAForums potvrdil, že se naboural také do Uberu.

Pokud je to skutečně on, tak šestnáctiletého mladíka z Oxfordu policie dobře zná, začátkem letošního roku byl zatčen. Kybernetickou kriminalitou si měl vydělat více než 10 milionů liber (přes 280 milionů korun).

KDY GTA 6 VYJDE?

V posledních hodinách se internetem jako lavina šíří nejrůznější informace. Je ale těžké ověřit, zda pocházejí z úniku. Nicméně, o Grand Theft Auto 6 se v dokumentech má uvádět:

  • Rozpočet na vývoj: 500 000 000 dolarů
  • Rozpočet na marketing: 100 000 000 dolarů
  • Odhadované tržby ta 24 hodin: 1 000 000 000 dolarů
  • Plánované vydání: Konec roku 2024