Společnost AMD řeší velký problém. Někdo se jí naboural do nechráněného počítače/serveru a dostal k podrobnostem o grafických kartách Navi 10 a Navi 21 a zdrojovému kódu procesoru Arden, který využívá Xbox Series X. Hacker tvrdí, že data mají hodnotu 100 milionů dolarů.

Jako důkaz zveřejnil hacker před pár dny na serveru Github část dat. Nikdo ale datům nepřikládal velkou pozornost. Nyní mluvčí AMD potvrdil, že jde skutečně o únik a celou situaci řeší. Jako první označila společnost AMD únik na Githubu za ukradené duševní vlastnictví a dosáhla odstranění projektu “AMD-navi-GPU-HARDWARE-SOURCE”.

„V AMD je prioritou bezpečnost dat a ochrana našeho duševního vlastnictví. V prosinci 2019 nás kontaktoval někdo, kdo tvrdil, že má testovací soubory související s podmnožinou našich současných a budoucích grafických produktů, z nichž některé se nedávno dostaly na internet, ale od té doby byly odstraněny,“ vysvětlilo AMD pro TorrentFreak.

„Přestože jsme si vědomi, že pachatel má další soubory, které nebyly zveřejněny, věříme, že odcizené duševní vlastnictví GPU není klíčem ke konkurenceschopnosti a bezpečnosti našich grafických produktů. Nemáme žádné informace o tom, zda pachatel má nějaká další data o produktech AMD. V rámci probíhajícího vyšetřování úzce spolupracujeme s úředními činnými v trestním řízení a dalšími odborníky.“

Je těžké uvěřit, že by AMD za data zaplatila 100 milionů dolarů. Hacker, údajně žena, tvrdí, že data má od listopad 2019 a společnost AMD nekontaktovala, protože by ji AMD akorát žalovalo. Hackerka se snaží najít kupce. Pokud nenajde, tak plánuje všechna data zveřejnit.