To, že má GTA Online problémy s moddery a hackery není nic nového. Přece jenom s námi tato hra je již několik dlouhých let a někteří hráči si v ní zkrátka našli i trochu jiný druh zábavy. Minulý týden se vše zhoršilo v důsledku zpřístupnění hry zdarma na Epic Games Store. GTA V si měli možnost všichni zdarma přidat na účet do včerejšího odpoledne.

Měsíc v GTA začal pěkně zábavnou mimozemskou válkou, kterou hráči vytvářeli organicky prostřednictvím virových příspěvků na Redditu a TikToku. Rockstar to dokonce uznal za společenskou událost. Vše šlo hladce. Když ale Epic oznámil, že GTA V bude v obchodě Epic Games Store zdarma, někteří fanoušci už začali předpovídat, že hru čeká obrovský příliv hackerů, modderů a cheaterů. No, měli pravdu.

Během víkendu se PC servery skutečně zamořily všemi druhy modderů a hackerů, za předpokladu, že se lidé vůbec dostali dovnitř. Mnozí narušují veřejné lobby tím, že dělají věci, jako je nakopírování stovek velkých letadel, shazování serverů nebo chytání hráčů do klecí.

„Stane se GTA Online opět normální?“ Tuto otázku si pokládá spousta hráčů na sociálních sítích a často k nim přihodí fotku toho, co moddeři nebo hackeři napáchali. Navíc kromě toho, že se jejich počet po zpřístupnění hry zdarma zvýšil, vypadají také odvážněji a méně se obávají banů. Perfektním příkladem toho, co se v GTA Online poslední dobou děje, je obrázek níže. Někdo si trochu pohrál a z vrtulníku, stíhaček a tanků sestavil obřího robota. Ten vypadá zajímavě, ale je to něco, co do multiplayerového světa Grand Theft Auto V zkrátka nepatří.

Zajímá vás, proč se tito hráči neobávají banů? Je to prosté. Mezi mnoha fanoušky je běžná teorie, že jim stačí pouze vytvářet nové účty, aby získali více bezplatných kopií GTA (to už naštěstí nejde), takže zabanování je nestojí žádné peníze. Nejhorší na tom celé je, že někteří hráči nejsou v bezpečí ani, když se odhlásí z GTA Online a vrátí se k singleplayeru. Jak ukázal ve svém příspěvku jeden uživatel Redditu, někteří moddeři a hackeři mohou otravovat hráče, kteří jsou stále připojeni k serverům Rockstaru, a to i při hraní singleplayeru. K tomu docházelo již před lety, ale nyní, když je aktivních více modderů, může se to stát běžnější a nepříjemnější věcí.

Pochopitelně, někteří lidé nejsou šťastní, jak Rockstar Games tuto situaci řeší. Někteří se domnívají, že by mělo být lépe připraveno na tento nárůst v oblasti modderů a hackerů. A zdá se divné, že po všech těch letech Rockstar stále nemá lepší ochranu proti cheatování pro jednu z nejpopulárnějších online her na světě.

Konec je snad v dohledu. Předpokládá se, že po skončení nabídky bezplatné hry se zamoření moddery sníží. Nakonec, jak Rockstar banuje a odstraňuje tyto hráče, by se PC verze GTA V měla vrátit do normálu. Stejně jako dříve se budou na každém serveru stále vyskytovat moddeři, ale alespoň ne desítky. Prostě toto období musíme nějak přečkat a potom se ke hře znovu vrátit.