Úspěch GTA Online nejspíš studio Rockstar Games zaskočil natolik, že vývojáři se vrhli na aktualizace multiplayeru a budoucnost značky směřují až na novou generaci konzolí. Jak jinak si vysvětlit, že PlayStation 4 a Xbox One nedostaly žádné nové GTA, místo něho pouze vylepšenou verzi pátého dílu?

Navzdory stáří, GTA 5 vyšlo původně 17. 9. 2013 na PS3 a Xbox 360, se poslední díl gangsterské série nadále skvěle prodává. Za poslední čtvrtletí se počet kusů rozrostl o dalších pět milionů na celkových 145 milionů. To je ohromný úspěch, který celou značku Grand Theft Auto posunul na 345 milionů prodaných kopií - GTA 5 tvoří 42 %.

Přesto v Rockstar Games podle všeho s novým dílem nespěchají. Finanční zpráva Take-Two odhaluje, že společnost do března 2022 plánuje vydat 21 her. Bohužel, Grand Theft Auto 6 mezi nimi s největší pravděpodobností nebude. Místo toho tady máme čtyři pohlcující zážitky, dvě jsou nové značky a dva tituly pocházejí ze stávajících sérií. Jednou z her bude nová NFL hra, jež dorazí v březnu 2022, a druhou novou značkou je ta od Gearbox Software. Tvůrci Borderlands chtějí nabídnout něco nového. Na detaily si ale musíme počkat.

Přečtěte si také: Podrobnosti o letních novinkách pro GTA Online a Red Dead Online

Dále tady máme deset mobilních her, z toho šest nových a čtyři ze stávajících sérií. A šest reedic stávajících her, což by mělo znamenat porty, remastery nebo remaky. Zbývající místo je určeno pro OlliOlli World pod záštitou Private Division.

Na listopad můžete započítat ještě Grand Theft Auto 5 pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S, což bude jedna ze šesti reedic.

Nové GTA by se mohlo vyskytnout v období od dubna 2022 do března 2024. Během této doby má vyjít více než 40 her, včetně 19 pohlcujících klíčových titulů. Sedm z nich jsou sportovní simulace a čtyři free-to-play hry. Take-Two také plánuje uvést na trh pět nezávislých her prostřednictvím Private Division, deset free-to-play mobilních her a čtyři mid-core hry, z nich tři budou sportovně zaměřené a tři reedice stávajících her.

V druhém období je tedy více prostoru, za předpokladu, že Grand Theft Auto 6 je opravdu ve vývoji. Shodují se na tom známí novináři z celého světa.

Přečtěte si také: Next-gen verze Grand Theft Auto 5 až na podzim

Fanoušci sérií Civilization a XCOM se mohou těšit na novinky. Studio Firaxis Games vyvíjí „několik vzrušujících projektů“, které budou letos odhaleny. Možná se něco dozvíme už za měsíc na E3. Civilization od premiéry 21. 4. 1991 překonala hranici 57 milionů kopií a poslední šestý díl má přes 11 milionů prodaných kusů. Díky XCOM Chimera Squad a XCOM 2 na Switchi zažilo Firaxis Games jedno z nejlepších období vůbec.

Jedná se o přehled současného vývojového plánu. Hry mohou být ještě odloženy, případně se mohou objevit další tituly, které v těchto obdobích vyjdou.

Pokud vše půjde podle plánu, tak v průběhu třech let chtějí v Take-Two vydat 62 her. V roce 2020 slíbili vydat 93 her za pět let. Plánu se tedy drží.

Take-Two má za sebou rekordní rok. Ten přinesl nejvyšší celoroční čisté tržby v historii společnosti ve výši 3,6 miliardy dolarů (meziroční nárůst o 20 %).

Podle generálního ředitele Take-Two pandemie zahájila transformační změnu v zábavním průmyslu, která přilákala mnoho lidí k hraní her. V budoucnu ale očekává mírný pokles aktivity.