Dnes je důležitý den. Před 25 lety – 28. 11. 1997 – vyšlo Grand Theft Auto, první díl gangsterské série, která se dnes řadí mezi nejprodávanější a nejúspěšnější videoherní značky na světě (prodalo se přes 385 milionů kusů).

Přitom vše mohlo být úplně jinak, vzpomíná Colin Macdonald v rozhovoru pro BBC. Macdonald se k týmu připojil těsně před uvedením GTA v roce 1997 a později se stal producentem GTA 2. Odešel poté, co firmu koupila Take-Two.

Ještě v polovině vývoje tvůrci vůbec nepřemýšleli nad tím, že by vytvořili gangsterskou akci. Projekt původně začal s dinosaurem, kterého hráč ovládal, chodil městem a ničil budovy.

Autorem tohoto prototypu byl programátor Mike Dailly, jeden ze zakladatelů původního DMA Design. Dnes se studio jmenuje Rockstar North.

Dailly prováděl technický experiment s cílem ukázat, že budovy vykreslené z ptačí perspektivy mohou vypadat trojrozměrně. Dinosaurus s budovami mu nestačil, tak přidal auta, aby městu vdechl trochu života. Pak projekt nabral rychlé obrátky, jiný vývojář vyměnil dinosaura za auto a po městě hráč ovládal vozidlo. Projekt pojmenovali Race 'n' Chase. Ani to jim ale nestačilo, přišel další krok a přibyla možnost vystoupit z automobilu, běhat, skákat a krást jiná auta.

A tak se zrodilo Grand Theft Auto, gangsterská akce, které moc lidí v DMA Design nevěřilo. Několik měsíců před vydáním probíhala anketa, kde měli zaměstnanci označit titul ze sedmi vyvíjených, který podle nich bude nejúspěšnější a nejméně úspěšný.

GTA bylo nejčastěji uváděno jako nejméně úspěšná hra. Nebylo to jen kvůli tomu, že půl roku před vydáním šlo o úplně něco jiného, ale také z důvodu větších chyb – hra byla dost zabugovaná.

Nebýt tak odvahy Sama a Dana Houserových, možná by Grand Theft Auto nikdy nevzniklo. Dnes nejnovější díl, GTA V, lákáme prodejní rekordy i více než deset let po svém prvním vydání (prodalo se přes 170 milionů kopií). A jak se říká, zbytek je historie.

V Take-Two si mohou mnou ruce, když si vzpomenou, že DMA Design i s právy na Grand Theft Auto v roce 1999 koupili za pouhých 11 milionů dolarů.

Jen škoda, že si nikdo z Rockstaru na dnešní den nevzpomněl, ani oficiální účty na sociálních sítích tento významný den nepřipomenuly. V Rockstaru nyní vzniká GTA 6, které nemá stanovené datum vydání.