Studio Rockstar Games odhalilo přesné datum vydání next-gen verzí Grand Theft Auto 5. Gangsterská akce na PlayStation 5 a Xbox Series X/S vyjde 15. 3. letošního roku. Původně měla vyjít 11. 11. 2021, ale to jsme se dočkali pouze nemastné a neslané remasterované trilogie s GTA 3, Vice City a San Andreas.

GTA 5 můžete na nové generaci konzolích PlayStation a Xbox hrát již nyní skrz zpětnou kompatibilitu. Nové verze budou optimalizované, aby využily možností těchto výkonnějších konzolí. Rockstar mluví o řadě technických vylepšení, grafických vylepšení a zvýšení výkonu, stejně tak o vykreslování objektů v dálce. V plánu je podpora ray tracingu a možnost hrát v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu.

Samozřejmostí je rychlejší načítání, 3D audio a přenos uložených pozic v singleplayeru i multiplayeru. Bohužel nepůjde o bezplatný upgrade. Za next-gen verze bude chtít Rockstar peníze. Pokud máte PS5, budete si moci GTA Online zdarma stáhnout po dobu prvních tří měsíců. Je vyžadováno akorát předplatné PlayStation Plus. Majitelé PS5 budou mít jistě radost z využití haptiky ovladače DualSense.

Ve stejný den se bude prodávat samostatně také GTA Online pro PS5 a Xbox Series X/S.