Nedávné oznámení Gotham Knights část fanoušků nadchlo a část nechalo velmi chladným. Trailer rozhodně nebyl k zahození, ale iluze „důstojného nástupce série Batman: Arkham“ se rozpadly u prvních gameplay záběrů. Zejména si spousta lidí všimla levelu postav a dalších prvků, které jsou zpravidla typické pro hry využívající model Game as a Service.

To samozřejmě spoustu hráčů zklamalo, ne-li rovnou naštvalo. Naštěstí ale bylo v rozhovoru pro IGN vše uvedeno na pravou míru a realita je taková, že tohle podle všeho tzv. „GAASbýt opravdu nemá.

Kreativní ředitel Patrick Redding a výkonný producent Fleur Marty se nechali slyšet, že „tohle skutečně není designované jako [game as a service]. Je tam strom dovedností, který je odlišný pro každou postavu, a je tam vybavení, které si můžete vytvářet - takže rozhodnutí, která budete dělat - ale to neznamená, že je to [game as a service].

I z ostatních otázek jsme dostali zajímavý náhled na to, o jakou hru se vlastně v praxi jedná. Když přišla řeč na levely nepřátel, bylo potvrzeno, že nepůjde o grind a ani hra neobsahuje žádný gatekeeping v rámci levelů nepřátel. Pouze mají reprezentovat škálu nepřátel - někteří jsou těžší, někteří lehčí, někteří výdrží více, někteří méně.

Ale není to grind, není to situace, kde si řeknete 'Ježiši, teď musím grindovat tenhle typ mise a vylevelovat se, abych mohl tohle udělat.',“ dodal Redding.

Další vysvětlení padlo ke kooperaci pro dva hráče. A proč jenom dva hráče. Důvod údajně má být to, že pro čtyři hráče by se muselo navrhovat prostředí, přičemž dva hráči nabízej trochu autentičtějšíBat family fantazii“.

Když se tito hrdinové spojí, je to často takový drop-in-drop-out moment. Poběží, dělají si to svoje a pak se střetnou a zjistí, že jdou po tom samém člověku. Takže se spojí, udělají, co mají, a pak si jdou svojí vlastní cestou,“ vysvětlil Redding.

K tomu se váže i možnost hrát po celou hru s jednou postavou. A to i v kooperaci - po světě tedy budou moci běhat všechny postavy dvakrát. Odlišné ale budou svými dovednostmi, protože každý hráč přeci jenom bude hrát trochu jinak.

Díky tomuhle všemu rozhodně Gotham Knights zní o něco přívětivěji, tak snad to tak dopadne i v praxi, až hra příští rok na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series X vyjde.