Technologický gigant Google měl zaplatit jmění jiným vydavatelským společnostem, aby zabránil otevření konkurenčních obchodů pro mobilní hry. Informace pocházejí z dokumentů, které Epic Games předložil soudu při právní bitvě s Applem a Googlem.

Na seznamu je 24 firem, které údajně obdržely peníze jako kompenzaci za to, že neotevřou vlastní obchod schopný konkurovat Google Play. „Úplatek“ měly obdržet společnosti Activision Blizzard, Riot Games, Nintendo nebo Ubisoft.

Podle dokumentů měl Activision Blizzard během tří let obdržet 360 milionů dolarů, zatímco u Riot Games to mělo být přibližně 30 milionů dolarů. Žaloba obviňuje Google z protisoutěžního jednání a uvádí, že Google dokonce zvažoval koupi Epic Games, aby eliminoval konkurenci. V úvahu mělo přicházet spojenectví s Tencent Games (vlastní 40 % Epic Games), ale i nepřátelské převzetí.

Podle odhadů z roku 2019 jde Googlu o hodně. Kdyby se alternativní digitální obchody na zařízeních s Androidem rozšířili, přicházel by majitel YouTube o miliardy dolarů.

Lulu Cheng Meservey, výkonná viceprezidenta pro korporátní záležitosti v Activisionu Blizzard, informace dementovala, dle ní nejsou pravdivé.

„Společnost Google nás nikdy nepožádala, netlačila na nás ani nás nenutila, abychom souhlasili s tím, že jim nebudeme konkurovat – a my jsme již předložili dokumenty a svědectví, které tento nesmysl vyvracejí,“ uvedla na Twitteru.

Activision Blizzard vlastní jednu z nejlukrativnějších mobilních značek na světě, Candy Crush. O tenhle a další hity má zájem Microsoft, jenž je ochoten za Activision Blizzard zaplatit 68,7 miliardy dolarů.

Phil Spencer, šéf Xboxu, tvrdí, že hlavním důvodem jsou zkušenosti s mobilními hrami. Microsoft dle všeho chce v rámci Xbox Store nabízet mobilní hry a konkurovat Google Play Store a App Store.

Mobilní hry hraje více než 1,5 miliardy lidí po celém světě a s přehledem jde o největší herní platformu.