Oznámení PC verze Horizon Zero Dawn mezi fanoušky PlayStation vyvolalo lavinu negativních reakcí na adresu Sony, která se rozhodla, že některé své exkluzivity nabídne hráčům na počítači. U Death Stranding to bylo podobné, ale v menší míře. Není tak divu, že fanoušci jsou na trní.

V noci se navíc objevila zpráva, že anglické oficiální internetové stránky God of War (z roku 2018) měly být nedávno mírně aktualizované. Oproti různým jazykovým mutacím postrádají cejch Only on PlayStation. Tímto sloganem Sony označuje hry, které jsou dostupné exkluzivně na konzolích PlayStation. Cejch má Dreams, Spider-Man, Days Gone, The Last of Us nebo Bloodborne. U God of War ale toto označení není. Na české verzi je nadále uváděno, že jde o exkluzivitu pro PlayStation.

Jak se zdá, jde o hoax. Web Archive odhalil, že na anglických oficiálních stránkách nemělo God of War označení Only on PlayStation ani na podzim minulého roku. Je tak zatím zbytečné předpokládat, že by tohle mohl být náznak oznámení PC verze.

Sony nepůjde ve stopách Microsoftu, který všechny své first-party tituly v den vydání nabízí na Xboxu One i Windows 10

Jak to tedy bude? Zatím neexistuje žádný náznak toho, že by God of War vyšlo na počítače. Je ale patrné, že Sony mění svůj přístup. Možná vybrané hry bude vydávat na počítače, aby získala další finance z prodeje a případně nalákala hráče ke koupi PS5. Nová generace konzole vyjde koncem letošního roku.

Před časem Cory Barlog (šéf vývoje God of War) prohlásil, že chce God of War na další platformě, ale není Kojima. Jinak řečeno, nemá takové slovo, respektive není v situaci jako Kojima, který Death Stranding vytvořil ve spolupráci se Sony, zatímco Barlog dělá přímo pro Sony, ve studiu, které Sony vlastní.

Vedení Sony několikrát ujistilo, že se na PC nedostanou všechny hry. Původně Sony chtěla na PC vydávat zejména multiplayerové hry s podporou cross-play hraní, což se děje u nadcházejí asymetrické akce Predator: Hunting Grounds. Rozhodně tak Sony nepůjde ve stopách Microsoftu, který všechny své first-party tituly v den vydání nabízí na Xboxu One i Windows 10.

Horizon Zero Dawn na PC vyjde v létě letošního roku v kompletní edici. Prodávat se bude na Steamu a Epic Games Store přímo od Sony, zatímco Death Stranding na PC vydává 505 Games v létě také v obou digitálních obchodech.

Akční adventura God of War je považována za jednu z nejlepších her roku 2018. Jde o úspěšný restart známé PlayStation značky, který si vysloužil mnoho ocenění pro hru roku 2018. Tvůrci se rozhodli pro spoustu změn, včetně filmové kamery přes rameno hlavního hrdiny Krata, stejně tak došlo k předělání soubojového systému.