Společnost Sony Interactive Entertainment pokračuje ve významné restrukturalizaci. V rámci těchto změn se nedávno sídlo japonské firmy přestěhovalo do Evropy a bylo rozhodnuto, že se z těchto kanceláří budou řídit všechny globální operace PlayStationu. To sebou přineslo i změnu na vedoucí pozici SIE Worldwide Studios, kde byl Shuhei Yoshida po dlouhých letech nahrazen Hermenem Hulstem. Ten byl do té doby šéfem Guerrilla Games, kde vytvořili sérii Killzone a skvělý akční RPG titul Horizon Zero Dawn.

Tyto změny jasně naznačují záměr Sony zaměřit se více na evropské hráče, což ve svém projevu uvedl i Jim Ryan. Generální ředitel a prezident PlayStationu řekl, že Hulste usedl do jednoho z hlavních křesel PlayStationu. „Myslím, že všichni v Evropě by měli být nadšení, šťastní a pyšní. Hermen je jedním z nejuznávanějších vůdců v odvětví videoher. Je vášnivý při vedení týmu a ví, jak posílit tvůrčí talent k vytvoření skvělých herních zážitků. Nepochybuji, že Hermen může vést naše týmy při vytváření rozmanitých her,“ dodal v té době Ryan.

V posledních dnech došlo k další změně. Jim Ryan si po svůj bok vybral bývalou manažerku společností Dell a Microsoft. Veronica Rogers pracuje více než 20 let v oblasti strategického plánování a řízení prodeje. U PlayStationu bude odpovědna za fyzické a digitální prodeje, stejně tak za růst v klíčových služeb značky jako je PlayStation Now a PS Plus. Zodpovídat se bude přímo Jimu Ryanovi a ze své pozice dohlédne na sloučení regionálních poboček, aby měla Sony v Evropě jednu centrálu. Z ní bude řídit strategii nejen na starém kontinentu, ale také v Severní Americe, Asii a ve zbytku světa. Dříve to bylo tak, že centrály v Japonsku, Evropě a Americe si řídily trh po svém a byly do určité míry nezávislé. Sony chce nyní řídit marketing a vše kolem PlayStationu z jednoho místa.

Rogers pochází z Evropy, vystudovala ekonomii na Cambridge University a vysokou školu London School of Economics, která je považována za nejprestižnější vysokou školu se zaměřením na ekonomiku.

„Značka PlayStation je jednou z nejoblíbenějších na světě. Jsem nadšená, že se mohou připojit ke společnosti, která má tak vášnivou komunitu, legendární historii a úžasný vedoucí tým,“ uvedla Rogers.

PlayStation tak čeká nelehký rok, připravuje se na vydání PlayStationu 5 (konec roku) a do toho ve společnosti probíhá tato významná restrukturalizace. Jim Ryan se stal prezidentem a generálním ředitelem SIE před necelým rokem, kdy nahradil Johna Koderu.

Když už jsme u PlayStationu, tak se hodí zmínit jednu spekulaci. Podle zdrojů serveru VideogamesChronicle vynechá Sony letošní E3. Už loni Sony ignorovala největší videoherní veletrh na světě s tím, že se povaha E3 změnila a společnost chce být blíže hráčům, což v Los Angeles není. E3 je především pro média. Tak uvidíme. Analytici jinak předpokládají oficiální odhalení PS5 před GDC v San Francisku, kde Sony bude chtít se svými partnery a vývojáři mluvit o budoucnosti. GDC se koná od 16. 3. 2020.