Má vůbec cenu dohrát hry na PlayStationu 4? Ptají se poslední dobou ti, kteří mají to štěstí, že se jim podařilo objednat PlayStation 5 mezi prvními. Pokud mezi ně patříte, a ještě jste nedohráli Ghost of Tsushima, tak se možná vyplatí měsíc počkat a zahrát si samurajskou akční adventuru na PS5. Studio Sucker Punch totiž potvrdilo nejen zpětnou kompatibilitu s PS4 verzí, ale také využití Game Boost funkce.

Pro Ghost of Tsushima zatím nebylo oznámeno vylepšení pro PS5, ale samotná Game Boost funkce se postará o odemknutí frekvenci snímků za sekundu až na 60fps. To je zajímavé, původní PS4 verze běží při 30 snímcích. Dá se tak očekávat, že na PlayStationu 5 si dobrodružství Jina budeme moci užít při stabilních 60 snímcích.

Vývojáři hráčům také zaručují přenesení uložených pozic z PS4 na PS5. Save bude možné přenést pomocí WiFi, LAN kabelu i externího úložiště. Fungovat by měla i záloha na cloud díky předplatnému PlayStation Plus.

Sony tvrdí, že kompatibilita uložených pozic a cross-play záleží čistě na vývojářích a vydavatelích daných her. Jak víme, množí se případy, u kterých nebude možné část progresu, případně celý progres přenést.

Ghost of Tsushima také využije výhod rychlého SSD disku v PS5. Díky tomu bude načítání u mnoha her rychlejší, ale výsledky se mohou lišit titul od titulu.

Připomeňme, že v pátek Sony zveřejnila podrobnosti o zpětné kompatibilitě. Na PS5 si budete moci zahrát drtivou většinu her z PS4. V seznamu nepodporovaných her je pouze 10 titulů - kupříkladu Shadow Complex Remastered, TT Isle of Man - Ride on the Edge 2, Hitman Go: Definitive Edition, Robinson: The Journey nebo Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One.

Zpětnou kompatibilitu potvrdila i studia Naughty Dog a Santa Monica. U nich ale nepadla žádná zmínka o vylepšení díky funkci Game Boost. Vypadá to, že The Last of Us Part II, The Last of Us Remastered, Uncharted 4, Uncharted: The Lost Legacy, Uncharted 1 až 3, Jak série, God of War (2018) a God of War 3 Remastered nebudou na PS5 nijak vylepšeny. Zajímavé je to hlavně u The Last of Us Part II, které vyšlo v letošním roce.

PlayStation 5 dorazí na evropský trh 19. 11. letošního roku za 13 490 Kč (499 euro). Verze bez Blu-ray mechaniky je za 10 790 Kč (399 euro).