Samurajská akce Ghost of Tsushima od tvůrců série inFamous bude jednou z posledních exkluzivit pro PlayStation 4. I přesto, že má hra vyjít koncem června letošního roku, tak jsme se toho z úst vývojářů a samotné Sony moc nedozvěděli. To dnes vynahrazuje papírový PlayStation Magazine, který Ghost of Tsushima detailně popsal a odhalil několik zajímavostí.

HRA VÁS NEPOVEDE ZA RUČIČKU

Samurajská akce se odehrává v otevřeném světě, ale současně nepovede hráče za ručičku. Zapomeňte na to, že ne mapě uvidíte otazníky ve stylu Zaklínače 3 nebo Assassin's Creed Odyssey, které vás dovedou k úkolu. V tomhle světě to bude jiné. Místo otazníků nebo jiných značek bude Ghost of Tsushima spoléhat na náhlé situace, které hráč uvidíte či uslyší při svém dobrodružství. Může jít o stoupající kouř, ženský křik nebo podivné zvuky přicházející zpoza stromů. Při hraní je vhodné se rozhlížet a poslouchat, stejně tak prozkoumat každý kout.

S tím souvisí šipky. Ani ty ve hře nebudou, tudíž se budeme muset spoléhat pouze na sebe a hledat cestu k úkolu sami. Je tak nutné sledovat orientační body a postupně poznávat svět. To jde ruku v ruce s nutností seznámit se s nepřáteli, zjistit jejich slabé stránky atd. Je tak lepší vše promýšlet a k úkolům přistupovat s rozvahou a nesnažit se za každou cenu způsobit poprask. Stealth je jednou z předností hlavního hrdiny, včetně možnosti zneškodnit protivníka zezadu. Pokud se vám nepovedete potichu zneškodnit protivníka, tak promluví meče. Tyto souboje jeden na jednoho jsou popisovány jako velmi rychlé a prý jim v Sucker Punch věnovali extra pozornost.

OSUD SVĚTA ZÁVISÍ NA VAŠICH ČINECH

Další podstatnou informací je, že osud světa bude závise na činech hlavního hrdiny Jina Sakaia. Příběh se odehrává v době, kdy mongolská říše při svém tažení na Východ zpustošila koncem 13. století celé národy. Mezi japonskou pevninou a obrovskou mongolskou invazní flotilou, které velí nelítostný a prohnaný generál Khotun Khan, stojí pouze ostrov Cušima. Po první vlně mongolského útoku ostrov hoří a samurajský válečník Jin Sakai jako jeden z posledních členů svého rodu přežívá. Je rozhodnutý udělat za každou cenu cokoli, aby ochránil svůj lid a znovu získal svůj domov. Musí odsunout stranou tradice, které ho jako válečníka formovaly, najít si novou cestu zvanou Ghost a vést nekonvenční válku za svobodu Cušimy.

Během tohoto příběhu potkáme mnoho postav, se kterými budeme posilovat nebo naopak oslabovat přátelství. To bude záviset na našem přístupu. Pravděpodobně půjde o to, jaký styl hraní zvolíme - Zda budeme k nepřátelům přistupovat agresivně nebo zda se budeme snažit situace vyřešit potichu. Jednou takovou postavou je Makoto, zkušený lukostřelec, jenž skvěle doplňuje Jina a jeho meč. Pokud si nedáte pozor, je dokonce možné zkřížit meče i se spojenci. Současně víme, že bývalý mistr Jina, Shimura, je nešťastný z toho, jakou cestou se jeho učeň rozhodl jít.

V nepolední řadě jsme se z PlayStation Magazine dozvěděli, že čas je rozdělen na den a noc. Ve hře je počítadlo, které znázorňuje, kolik času uplynulo od začátku invaze. Není ale známo, jaký účel přesně plní. Na druhou stranu ubývá i v době, kdy hráč neplní žádné úkoly. V Ghost of Tsushima jsou ještě památky a sběratelské předměty, které odhalí více detailů o různých místech a postavách.

Líbí se vám Ghost of Tsushima? Hra má nadále vyjít 26. 6. 2020 na PlayStation 4 s českými titulky.