V testovací fázi se nová streamovací služba od Nvidie zdála jako skvělá možnost, jak si zahrát náročné hry na méně výkonných počítačích. Jen týden po oficiálním spuštění ostré verze se ale stalo něco, co nikdo nečekal. Velké společnosti se začaly postupně z GeForce Now stahovat a zelený tým musel odstranit hry od Activisionu, Bethesdy a 2K.

Tím ale odliv nekončí. Do 24. 4. 2020 musí být z GeForce Now odstraněny všechny hry od Warner Bros, XBOX Game Studios, Codemasters a Klei. Bohužel Nvidie neřekla, z jakého důvodu. Pouze doufá, že se v budoucnu tyto společnosti na GeForce Now vrátí.

GeForce Now tak přišlo například o Halo: The Master Chief Collection a sérii Gears of War od Microsoftu, stejně tak o sérii Batman: Arkham a Mortal Kombat nebo o F1 2019 a sérii DiRT. Od Klei bude chybět kupříkladu Don’t Starve a Mark of the Ninja. Nemluvě o chystaných hrách spadajících pod Xbox Game Studios, včetně Halo Infinite.

Je dost možné, že dojde k oznámení dalších titulů, které nebude GeForce Now nově podporovat. Phil Eisler, viceprezident Nvidie, řekl, že s přechodem na komerční službu budou do konce května přidávat a odstraňovat hry. Ke spuštění komerční verze dojde v červnu.

„V zákulisí pracujeme s digitálními obchody, aby vydavatelé mohli označit své hry pro streamování v GeForce Now hned při vydání hry. Pomůže nám to přivést do knihovny více her, rychleji a také poskytnout stabilnější katalog,“ uvedl Eisler.

PODPORA OD UBISOFTU A EPIC GAMES STORE

Výše zmíněné firmy v očích hráčů působí jako ty špatné, ale opravdu nevíme, z jakého důvodu nechtějí mít své hry na GeForce Now. Na druhou stranu službu podporuje Ubisoft a Epic Games Store. Francouzský vydavatel přidává do GeForce Now kompletní série Assassin's Creed a Far Cry. Brzy mají následovat další tituly, které se přidají k Watch Dogs, For Honor a Rainbow Six Siege.

DO ČERVNA ZDARMA

Nvidia ještě oznámila, že prodlužuje bezplatnou verzi a svým členům nebude účtovat poplatky za GeForce Now až do června 2020. Nadále tak máte možnost GeForce Now bezplatně využívat. Tento přechod pravděpodobně souvisí i s odlivem jednotlivých společností.

Bezplatné členství v GeForce Now zpřístupňuje servery, na nichž můžete hrát hodinu bez přerušení. Se členstvím Founders je možné hrát bez přerušení šest hodin a také si vychutnat RTX tituly.

V rámci členství Founders máte možnost si na 90 dnů službu zdarma vyzkoušet a poté platit 5,49 euro za měsíc, respektive 139 Kč v České republice měsíčně po dobu dalších 12 měsíců. Uživatelé obou plánů se budou moci po uplynulé době hraní na jedno připojení opakovaně připojovat bez omezení. Oba plány podporují streamování v rozlišení až po 1080p při 60 fps. Pouze s předplatným Founders je ale možné využívat v cloudu technologii ray tracing. Tato podpora je u titulů jako Wolfenstein: Youngblood nebo Metro Exodus.

GeForce Now umožňuje vzdáleně upgradovat váš počítač nebo jiný přístroj a užít si hry na špičkových herních strojí pomocí cloudového řešení.

Samotná služba je poháněna architekturou GPU společnosti Nvidia a využívá Game Ready ovladače pro dosažení nejlepšího výkonu. A protože ve službě bude možno hrát skutečné tituly pro PC, podporuje ovládání pomocí myši a klávesnice a nabídne také optimalizaci pro gamepady.

HRY STAČÍ KOUPIT POUZE JEDNOU

Nejdůležitější je, že oproti Google Stadia nemusíte hry znovu kupovat. Stačí k GeForce Now připojit svůj účet na Steamu, Uplay, GOG nebo Epic Games Store a užívat si všechny podporované hry, které jste si už koupili.

„Uživatelé GeForce Now se mohou okamžitě připojit k digitálním obchodům a hrám, které na nich vlastní. Mohou také hrát populární free-to-play tituly. Jde o jedinečnou příležitost připojit se k milionům hráčů po celém světě a sdílet radost ze hraní s přáteli v oblíbených PC komunitách,“ dodává Nvidie.