Je rozhodnuto. Po téměř 30 letech se Electronic Arts loučí s názvem FIFA. Od roku 2023 se fotbalová série bude jmenovat EA Sports FC. Potvrdily se tak dřívější spekulace, které předcházely vyjádření představitelů vydavatelské společnosti o tom, že licence FIFA je zbytečně drahá a omezuje vývojáře.

Co se obsahu týče, tak se fanoušci nemusejí bát. Představitelé EA ujišťují, že všechny oblíbené režimy zůstanou, stejně tak se změna názvu nedotkne licencí na hráče, kluby, stadiony a ligy.

„Vše, co máte na našich hrách rádi, bude součástí EA Sports FC - stejné skvělé zážitky, režimy, ligy, turnaje, kluby a sportovci,“ ujistil výkonný ředitel EA Sports Cam Weber. „Ultimate Team, kariérní režim, profesionální kluby a Volta Football nebudou ve hře chybět.“

„Naše jedinečné licenční portfolio, které zahrnuje více než 19 000 hráčů, přes 700 týmů, přes 100 stadionů a 30 lig, bude součástí EA Sports FC. To zahrnuje i exkluzivní partnerství s Premier League, La Ligou, Bundesligou, Serií A, MLS a dalšími ligami.“

Na první pohled se tedy nic nemění. Jak se očekávalo, jde zejména o peníze. Organizace FIFA chtěla po EA za licenci stále více peněz (prý až dvojnásobek, což má být více než miliarda dolarů) a podle vydavatele omezovala vývojáře. Oproti tomu EA Sports FC má být nezávislou platformou, která přináší příležitosti pro rozvoj a inovace.

Tohle vše jde v duchu dřívějších prohlášení. V únoru tohoto roku šéf EA Andrew Wilson označil FIFA za pouhá čtyři písmena na přední straně krabičky a překážku pro ambice vydavatele u této série.

Nicméně, analytici upozorňují, že změna názvu může vést k poklesu prodejů. Zejména v případě, že někdo jiný se dohodne s FIFA a vytvoří jinou fotbalovou hru. Electronic Arts tímto rozhodnutím přichází o jméno, které ve videoherním světě téměř 30 let budovala.

Letošní FIFA s označením 23 bude poslední FIFOU od Electronic Arts. Všichni mají být odhodláni, aby FIFA 23 byla jejich nejlepší hrou s více funkcemi, herními režimy a obsahem pro mistrovství světa, kluby, ligami, soutěžemi a fotbalisty.

Další informace o EA Sports FC se dozvíme v červenci 2023. Do té doby nejspíš budou zuřit spekulace, zda i tato hra bude free-to-play, když touto cestou se vydal eFootball od Konami (dříve série PES) a UFL.

„Naší vizí pro EA Sports FC je vytvořit největší a nejvlivnější fotbalový klub na světě, který bude v epicentru fotbalového fandovství,“ přidal Wilson. „Již téměř 30 let budujeme největší fotbalovou komunitu na světě – se stovkami milionů hráčů, tisíci partnery z řad sportovců a stovkami lig, federací a týmů. EA Sports FC bude klubem pro každého z nich a pro fotbalové fanoušky po celém světě.“