Rumunská společnost Quantic Lab reaguje na obvinění, že lhala CD Projektu RED o chybách v Cyberpunku 2077 a zatajila podstatné problémy ovlivňující herní zážitek.

Před dvěma dny se internetem začaly šířit zprávy, že rumunské studio Quantic Lab bylo najato pro testování a zajištění kvality (QA) Cyberpunku 2077. Polské studio CD Projekt RED má testery obviňovat z nadhodnocení velikosti svého týmu a tisíce relativně nesmyslných hlášení o chybách, která zabírala spoustu času a způsobovala, že problémy, které hru rozbíjely, nebyly nalezeny a nebyly upřednostněny.

Quantic Lab dříve vykonávala podobnou práci na jiných projektech, včetně Zaklínače 3 a Gwent: The Witcher Card Game.

Stefan Seicarescu, generální ředitel Quantic Labu, uvedl, že jeho společnost vždy usiluje o transparentní a poctivou spolupráci se svými partnery v oboru. Seicarescu výslovně nepopřel konkrétní obvinění ve videu youtubera Upper Echelon Gamers. Místo toho tvrdí, že jeho tvůrce nepochopil to, jak funguje proces zajištění kvality.

„Video zveřejněné na sociálních sítích, na které odkazujete ve svém článku, začíná nepravdivými tvrzeními o historii společnosti Quantic Lab. Zdá se, že v něm chybí pochopení procesu testování hry před jejím vydáním.

Společnost Quantic Lab byla založena v roce 2006 s dvanáctičlenným týmem, který se plně soustředil na zajištění kvality – od té doby se rozrostla na přední firmu v oblasti zajištění kvality s více než 60 aktivními klienty a více než 400 zaměstnanci ve třech pobočkách v Rumunsku. Quantic Lab pracuje na více než 200 projektech ročně od předních světových vydavatelů, a i nadále si zachovává přístup, podle něhož je kvalita na prvním místě u veškeré práce, kterou provádí.“

V další části Seicarescu nejspíš naznačil, že na špatné kvalitě Cyberpunku 2077, který vyšel v prosinci 2020 s řadou technických problémů, se mohlo podílet více stran.

„Všechny smlouvy s našimi klienty jsou důvěrné, ale obecně platí, že globální vydavatelé spolupracují s několika společnostmi, které zajišťují QA outsourcing, a nespoléhají se pouze na jednu, kromě interních zdrojů pro zajištění kvality na úrovni vývojářů (ve většině případů).

Každý projekt, který realizujeme, je z hlediska požadavků jedinečný. Směr práce je dohodnut a přizpůsoben požadavkům konkrétního klienta v reálném čase. Společnost Quantic Lab vždy usiluje o transparentní a upřímnou spolupráci se svými partnery v oboru.“

Mluvčí CD Projektu RED byl požádán o komentář už v pondělí, serveru VGC sdělil, že nekomentují fámy.