Nejvyšší zástupci herní divize Sony předstoupili před investory, aby se pochlubili finančními výsledky za poslední čtvrtletí. Všichni mohou být spokojeni, šlo o nejlepší čtvrtletí v historii PlayStationu a druhé nejlepší období po Q3, tedy vánoční sezóny, kdy lidé ve velkém nakupují konzole i hry.

Globální pandemie koronaviru Covid-19 přinutila hráče sedět doma a ti nakupovali hry pro PlayStation 4. Japonský gigant vygeneroval v období od dubna do června 2020 příjmy ve výši 1,152 miliardy amerických dolarů. V této době se prodalo 1,9 milionu kusů konzolí PS4, díky čemuž se celkové prodeje vyšplhaly na 112,3 milionu. Nadále tak klesá zájem o PlayStation 4, ale to Sony očekávala vzhledem k tomu, že se blíží vydání nové generace. Přesto hráči v tomto období zakoupili 91 milionů PS4 her. Situace s koronavirem je vidět na dodávkách do obchodů, zatímco v předešlém období to bylo 1,4 milionu kusů PS4, tak nyní to bylo 1,9 milionu.

PlayStation Store zaznamenal nejvyšší tržby v historii prvního čtvrtletí - 3,67 miliardy dolarů. 74 procent prodaných her pro PS4 za toto období pochází z digitální distribuce. Sony je současně velmi spokojena s výsledky The Last of Us Part II a Ghost of Tsushima.

Co se týče předplatného, tak PlayStation Plus má 44,9 milionu hráčů, což je výrazný nárůst ve srovnání s prvním čtvrtletím minulého fiskálního roku, kdy Sony evidovala 36,2 milionu. Celá divize PlayStation Software & Services se chlubí tržbami přesahující 4,89 miliardy dolarů, což je nejlepší výsledek za první čtvrtletí v historii firmy.

Finanční výsledky Sony jsou tedy velmi dobré. Přesto se firma musela popasovat s pandemií, která ovlivnila výrobu PS4 a zásilky do obchodů. Naštěstí u vývoje her žádné významné problémy nejsou a Sony mohla před investory potvrdit, že PlayStation 5 dorazí na trh koncem letošního roku. Konkrétní datum bohužel stále neznáme, ale dobře informovaný Bloomberg potvrzuje dřívější zvěsti.

Sony měla požádat své dodavatele, aby připravili více komponentů potřebných pro výrobu/sestavení PlayStationu 5. Do konce roku se má výroba next-gen konzole zdvojnásobit. Společnost tak očekává vyšší zájem o konzoli, ale analytici varují, že i tak bude počet kusů velmi limitován a na každého se v první vlně zkrátka nedostane.

Nejmenovaný zaměstnanec PlayStationu pak Bloombergu prozradil, že na tento měsíc je předběžně naplánováno další oznámení související s PlayStation 5. K němu by mohlo dojít v polovině nebo na konci měsíce - konečně by měla být odhalena cena a přesné datum vydání.

Analytik Damian Thong z Macquarie Capital odhaduje cenu na 500 dolarů s Blu-ray mechanikou a 400 dolarů bez Blu-ray mechaniky. Tady je nutné vzpomenout na úniky z různých obchodů, které také uváděly 500 dolarů/euro a 400 dolarů/euro.

Přečtěte si také: PS5 vs. Xbox Series X. Britští hráči mají jasno, kterou konzoli si koupí

Uvidíme, zda Sony bude čekat na Microsoft, který má také v plánu novinky o Xbox Series X na tento měsíc. Kdo jako první odkryje karty a pochlubí se datem vydání a cenou své nové konzole?

Včera Sony oznámila nové State of Play. Prezentace se bude konat tento čtvrtek od deseti večer našeho času, ale nemáme čekat velké novinky o PlayStationu 5, natož cenu nebo datum vydání. Stejně tak se nedostane na tituly od PlayStation Studios. Místo toho uvidíme již dříve představené indie a third-party hry pro PS5 a nějaké novinky pro PS4 a PS VR.