Dobré ráno. Plnohodnotná podpora DualSense u PC verze Metro Exodus Enhanced Edition. Dragon's Dogma 2 má běžet na RE Enginu. Devolver Digital chystají představení čtyř nových her. Prototyp Gears of War 3 běží na PlayStationu 3.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Final Fantasy od studia Team Ninja? Autoři série Ninja Gaiden mají ve spolupráci se Square Enix znovu pracovat na známé značce, ale tentokrát se inspirovat u temného Dark Souls, využít zkušenosti z tvorby posledních dílů Nioh a přinést hru připomínající Star Wars Jedi: Fallen Order.

Informace přinesl francouzský insider Souls Hunt. Ten věří, že titul bude představen na E3 2021 a hratelné ukázky se máme dočkat během léta. Insider Navtra nedávno tvrdil, že v červnu bude představena nová Final Fantasy exkluzivita pro PlayStation 5, nyní potvrdil inspiraci Souls sérií, ale nemá to být přímo Soulslike. Team Ninja v minulosti pracoval na Dissidia Final Fantasy NT (2015) a Dissidia Final Fantasy: Opera Omnia (2017).

Přečtěte si také: Od Disruptoru přes Spyra, Resistance a Spider-Mana k novému Ratchet & Clank

- Uniklo 80 procent traileru na nový Battlefield, píše insider Tom Henderson poté, co se objevily další screenshoty a gify. Video by mělo vyjít v průběhu příštího měsíce.

- Metro Exodus Enhanced Edition ve verzi pro PC obdržela menší patch, který bez velkého humbuku přidat podporu pro adaptivní spouště a zpětnou odezvu ovladače DualSense. Steam gamepad podporuje od loňského roku, stejně tak další hry. Zdá se však, že toto je první příklad PC hry, která využívá všechny šikovné funkce next-gen ovladače. Vlastnosti DualSense v Metro Exodus Enhanced Edition můžete vidět ve videu níže:

- Nejprodávanější hry/produkty minulého týdne na Steamu: Days Gone, Mass Effect Legendary Edition, Biomutant (předobjednávka), Resident Evil Village, Subnautica: Below Zero, Red Dead Redemption 2, Valve Index VR Kit, The Witcher 3: Wild Hunt - Game of the Year Edition, It Takes Two a Cyberpunk 2077.

- Předělávka Tony Hawk's Pro Skater 3 nebo nový díl? Activision má pokračovat s touto skateboardingovou sérii. S informacemi přišel Jess Margera, bubeník rockové skupiny CKY, která měla písničku 96 Quite Bitter Beings v Pro Skater 3.

Přečtěte si také: Chystá se Netflix dobýt herní průmysl? Streamovací gigant hledá odborníka

- Fantasy akční RPG Dragon's Dogma má přece jen dostat pokračování. Insider Dusk Golem potvrzuje dřívější informace z uniklých interních dokumentů Capcomu. Dragon's Dogma 2 má být postavena na technologii RE Engine, grafickém enginu využívaném u Resident Evil 7 a Village, stejně tak u Devil May Cry 5.

- Devolver Digital na Summer Game Festivalu představí čtyři nové hry. Jeden z největších vydavatelů nezávislých her má ambiciózní plány. Nevíme, zda půjde o zcela nové značky, případně pokračování oblíbených hitů. Očekávat máme i nové informace o Death's Door nebo Shadow Warrior 3.

- Studio Media Molecule může pracovat na nové multiplayerové hře pro PlayStation 5. Tým několik měsíců hledá senior producenta, jenž má dále posouvat kreativní hranice her. Zájemce má mít zkušenosti s AAA, live service, masivně multiplayerovými online hrami a také velký smysl pro humor. Že by Media Molecule stavěli na základech Dreams?

- Microsoft slibuje zlepšení přístupnosti Xboxu a her pro postižené hráče. Americká společnost představila nový program nazvaný Xbox Accessibility Insider League (ve zkratce XAIL), který umožňuje všem osobám se zdravotním postižením poskytovat zpětnou vazbu přímo týmu inženýrů Xboxu i vývojářům her. Několik her dostane nové možnosti zpřístupnění: Gears 5 asistenční funkce na vyšší obtížnosti, State of Decay 2 úpravu ovladače a přizpůsobitelné úrovně obtížnosti a Minecraft nové zvukové možnosti a barevné odlišení minerálů.

Přečtěte si také: Naše nejsmutnější momenty z her

- Ni no Kuni II: Revenant Kingdom míří na Nintendo Switch. Hra se na konzoli dostane 17. 9. 2021 v Prince’s Edition. Součástí budou DLC The Lair of the Lost Lord a The Tale of the Timeless Tome. Druhý díl už dříve vyšel na PS4 a PC.

- Gears of War 3 se dostalo na novou platformu. Na internetu se objevil prototyp této střílečky pro PlayStation 3, avšak vyžaduje vývojářskou verzi konzole od Sony. O existenci prototypu víme od loňského jara. Nyní vyšlo najevo, že lze dohrát většinu příběhové kampaně, ale s mnoha chybami a absencí kooperace na rozdělené obrazovce. Prototyp vznikl v rámci interního testování Unreal Enginu 3, při něm byly použity hry Gears of War 3 a Unreal Tournament.