Mezinárodní federace fotbalových asociací (zkráceně FIFA) reaguje na rozchod s Electronic Arts a do světa vzkazuje, že jedná s vydavateli, studii a investory o nových fotbalových hrách, přičemž na arkádových titulech se již pracuje a jejich vydání je naplánováno už na třetí čtvrtletí letošního roku.

EA má licenci pouze na FIFA 23, která vyjde na podzim letošního roku a má jít o nejlepší a největší fotbalovou simulaci. Jak vidno, vývojáři se chtějí se značkou FIFA řádně rozloučit, aby o rok později mohli na téměř třicetiletou tradici navázat vlastním titulem pojmenovaným EA Sports FC. Ten se má stát nezávislou platformou a umožnit tvůrcům potřebné inovace a přidání nového obsahu.

EA se za licenci FIFA nechtělo platit, organizace údajně chtěla přes miliardu dolarů a svazovala vývojářům ruce. Teď se ale v Electronic Arts musejí připravit na konkurenci. Asociace mluví hned o několika hrách.

„FIFA poprvé uvede na trh nové fotbalové videohry vyvinuté ve spolupráci se studii a vydavateli třetích stran, čímž poskytne fotbalovým a herním fanouškům větší výběr v období před mistrovstvím světa ve fotbale v Kataru 2022 a mistrovstvím světa ve fotbale žen 2023 v Austrálii a na Novém Zélandu,“ dočteme se v tiskové zprávě.

První nesimulační hra se má týkat nadcházejícího mistrovství světa ve fotbale, ale FIFA má mnohem větší plány a chce, aby v budoucnu vyšla další FIFA. Ještě předtím by ale světlo světa měla spatřit druhá nesimulační hra týkající se ženského fotbalu.

Mohu vás ujistit, že jediná autentická, skutečná hra se jménem FIFA bude pro hráče a fotbalové fanoušky tou nejlepší hrou. Název FIFA je jediným globálním, originálním titulem. FIFA 23, FIFA 24, FIFA 25, FIFA 26 a tak dále – jméno FIFA se nemění a zůstane navždy a zůstane nejlepší,“ řekl Gianni Infantino, prezident FIFA.

Závěrech tiskové zprávy FIFA ujišťuje, že nový licenční model umožní spolupráci s řadou partnerů. Licence tak nebude exkluzivně pro jednu společnost jako posledních téměř 30 let.

Připomeňme, že Konami svou fotbalovou simulaci eFootball (dříve PES) proměnila na bezplatnou hru s možností koupit si nový obsah. Stejný finanční model zvolili i nadšenci, kteří připravují UFL.