Poslední rok s licencí FIFA nechtějí vývojáři z EA Sports zahodit a připravili zajímavé novinky, kterými se pochlubí letošní ročník. Možná to v Electronic Arts berou i jako šanci ukázat se a udělat si reklamu na příští rok, kdy se tenhle fotbal už nebude jmenovat FIFA, nýbrž EA Sports FC.

Očekávanou novinkou ve FIFA 23 je hraní napříč platformami ve všech režimech 1v1, včetně FIFA Ultimate Team, online sezón a přátelských online zápasů. Konečně si tak budete moci zahrát proti přátelům z různých platforem. Jediným omezením je stejná generace, což znamená, že se spojí hráči na PS5, Xboxu Series X/S a PC. Samostatně potom hráči na PS4 a Xboxu One.

Ve FIFA 23 okusíte vrchol mezinárodního fotbalu s šampionáty FIFA World Cup Katar 2022 a FIFA Women’s World Cup Australia and New Zealand 2023, které se objeví ve hře v rámci jedné z bezplatných obsahových aktualizací po vydání.

S touto informací souvisí ženský fotbal. Ten byl v předchozím ročníku zastoupen pouze národními týmy. Ve FIFA 23 navíc dostanete dvě klubové ligy: anglickou Barclays FA Women’s Super League a francouzskou Division 1 Arkema.

Animační systém HyperMotion představený ve FIFA 22 byl pro letošní rok vylepšen, jmenuje se HyperMotion2 a obsahuje dvojnásobný počet nasnímaných zápasových dat. Ve FIFA 23 to bude více než 6000 autentických fotbalových animací, které mají na konzolích nové generace a PC zaručit realismus při každém kroku na hřišti.

S tím jdou ruku v ruce nové prvky v hratelnosti. Konkrétně byla odhalena nová mechanika střelby s aspektem rizika/odměny, přepracované volné kopy, penalty a rohy a realističtější fyzika. To vše se má pozitivně odrazit ve fotbalové rozmanitosti.

FIFA Ultimate Team ve FIFA 23 přinese nové Momenty FUT a přepracovaný systém souhry. Tyto dvě věci mají společně představovat zcela nový způsob hraní a budování vašeho vysněného týmu. Mezitím se na trávník FUT vrátí fotbaloví velikáni a oblíbenci fanoušků v podobě nových ikon a předmětů z edice Hrdinové FUT, které si můžete přidat do týmu. Zatím Yaya Touré, Park Ji-Sung a Ricardo Carvalho.

Kariéra má být dosud nejautentičtější a umožnit vám prožít své fotbalové sny v roli trenéra nebo hráče. „Definujte svou hráčskou osobnost, veďte tým v kůži nejslavnějších trenérských velikánů a užijte si nový způsob hraní,“ uvádí tisková zpráva a bez dalších detailů přechází k vylepšenému zápasovému zážitku na platformách nové generace – od opakovaných záběrů v rozšířené realitě přes hyperrealistické povrchy trávníků až po vylepšenou atmosféru na stadionech.

V Profi klubech předvedete na hřištích svou osobnost s novou úrovní vlastních úprav, přepracovanými zápasy „drop-in“, novými vylepšeními a dalšími lákadly.

Ve FIFA 23 nebude chybět ani Volta Football, kde vyjádříte svůj styl v nových a vylepšených Volta Arcades s bohatší nabídkou přizpůsobení vlastní postavy. Spojit síly budete moci s přáteli nebo komunitou.